Spárgás csirkeragu, friss bazsalikommal
Nagyon szeretem az ilyen típusú ételeket, mert finomak, laktatóak, változatosak és pillanatok alatt elkészülnek. Csak a fantáziánk, és persze néhány alapanyag szükséges hozzá. Mindig találok valamilyen zöldségfélét a hűtőben ami alkalmas arra, hogy megfelelő kísérője legyen a csirkehúsból készülő ragunak. Estére, mikor egy zsúfolt nap után, már csak arra vágyunk, hogy leüljünk és megpihenjünk, akkor ugye még nincs vége a napnak, mert vacsorát kell készíteni. Ilyenkor ezek az ételek szinte mentőövnek számítanak, mert mindennel együttvéve az elkészítésük nem tart 30 percnél tovább, de mégis frissen készített, meleg vacsorával lephetjük meg a családot. Ha ügyesen osztjuk be a munkafolyamatokat, akkor tényleg nagyon gyorsan elkészülhet az ételünk. Leírom én, hogy szoktam. Először is felmérem a „terepet” azaz, megnézem mit tudok éppen felhasználni a hűtő kínálatából. Csirkemell filét, szeletelt bacont mindig tartok itthon, mivel tudom, hogy az előbbi pillanatok alatt elkészíthető, az utóbbi pedig minden ételt „feldob” a füstölt ízével. Találtam hozzá egy darab kaliforniai paprikát, ami már pár napja árválkodott a hűtőben, talán salátához vettem anno. Volt még itthon egy csomag friss spárga, amit „csak úgy” vettem, hogy majd lesz belőle valami. A csomag fele, ez alkalommal el is fogyott. Aztán még ott volt egy fél póré hagyma aminek a másik felét pár napja elhasználtam, de mivel akkor sok lett volna az egész, így az is a hűtőben várta a sorsát. A cserepekben mindig van friss zöld fűszernövény, így ki is választottam ehhez az ételhez a leginkább passzoló, bazsalikomot. Igaz, azon gondolkodtam egy-két percet, hogy milyen körettel készítsem, de a kis családom gyorsan megszavazta ezúttal a rizs köretet. Így már össze is állt a „csapat”. Először is minden alapanyagot megmosok, megtisztítok, előveszek egy nagy vágódeszkát, amin szép sorban mindent összevágok, rá teszem egy nagyobb tányérra, szép kis kupacokba rendezve, utoljára hagyva a húst. Mielőtt elkezdem készíteni az ételt, már teszem is oda a köretnek, ebben az esetben a rizsnek a főző vizet, mert mire az étel elkészül, addigra illik a köretnek is elkészülnie. Tehát szerintem mindennek az alapja a tervezés, és az előkészítés mert így mindent el tudunk időben, gyorsan készíteni, nem kapkodunk, nem idegeskedünk.
Hozzávalók 4 személyre:
Spárgás csirkeragu, friss bazsalikommal |
70 dkg csirkemell filé
5 dkg szeletelt bacon
1/2 póré hagyma
7 szál fehér spárga
1 db kaliforniai paprika
1 db tojássárgája
1 csokor friss bazsalikom
2 dl tejszín
1 evőkanál szőlőmagolaj
só, bors
Elkészítés:
A bacont kétujjnyi csíkokra vágom, serpenyőbe teszem, adok hozzá egy löttyintés szőlőmagolajat, hozzáadom a felkarikázott póréhagymát, majd a csíkokra vágott csirkemell filét és gyakori kevergetés mellett pirítom,, közben megsózom, megborsozom. Mikor a csirke megpuhult, hozzáadom a vékony csíkokra vágott paprikát. Öntök alá egy deci vizet és fedő alatt párolom. Majd az előzőleg megtisztított spárgát, aminek az alsó fás részét eltávolítottam és két centis darabokra vágtam, hozzáadom a csirkéhez és pár perc alatt puhára főzöm. Végül a bazsalikom leveleket beleteszem. A tejszínt egy tojássárgájával simára keverem, hozzáöntöm a csirkéhez és így besűrítem az ételt. Már nem forralom, nehogy a tojássárgája különváljon a tejszíntől. Hófehér, illatos basmati rizzsel tálalom.
Spárgás csirkeragu, friss bazsalikommal |
Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>