Részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal
Gyermekkorom két állandó kedvencét vegyítve, kissé megbolondítva, készítettem el. Szerintem, nincs olyan ember, aki ne ismerné mindkettőt, a bundázott almát, amit hívhatunk úgy is, hogy alma pongyolában és a vaníliás grízpuding, ami pedig más néven habos tejbegríz. Külön-külön is isteni finom mindkettő, de így együtt pazar! És hogy még fokozzam az ízeket, egy kis almapálinkával, fűszerekkel és karamellel tettem még izgalmasabbá.
Részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal |
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb alma
0,5 dl alma pálinka
2 bő evőkanál méz
2-3 szem szegfűszeg
1-2 darabka fahéj
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk egy erre alkalmas célszerszámmal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal. Ezzel a „páccal” kenjük meg az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször forgassuk át, hogy mindenhol érje.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
2 evőkanál cukor
3 tojás
175 ml tej
1 csipet só
1 evőkanál olaj + a sütéshez
A tetjére a karamellhez:
4 evőkanál cukor
2 dkg vaj
0,5 dl tej
Részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal |
A cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel és simára forraljuk. mikor kész, picit hagyjuk hűlni és az elkészült desszertre csurgatjuk.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként, hozzászitáljuk a lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük. Miután eleget pihent a massza, a tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal, egyenletesen hozzákeverjük a masszához.
Egy serpenyőben ujjnyi magasan, olajat hevítünk és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk és közepes lángon, aranyszínűre sütjük mindkét felüket.
Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.
Hozzávalók a vaníliás, habos grízpudinghoz:
1 l tej
10 dkg búzadara
3 db tojás
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília sűrítmény vagy egy vanília rúd kikapart belseje.
1 csipet só
Egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval. Hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát.
Sűrűre főzzük és lehúzzuk a tűzről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzre takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen és gyakori kevergetés mellett, egy-két percig főzzük, míg besűrűsödik.
Közben, a tojásfehérjét felverjük és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Miután elkészült, langyosra hűtve tálaljuk a bundázott almaszeletekkel. A tetejére karamellt csorgatunk.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/