Karácsonyi készülődés: Mákos zserbó szelet
Természetesen, azt adom közre, ahogyan az én drága nagymamám sütötte. Ő is Pirikétől kapta a receptet. Sajnos, egyikőjük sem él már, de ez a sütemény is visszaidézi mosolygós arcukat.
Hosszú évekig azt hittem, a zserbó valami nagy varázslás és nagyon jó konyhatündér legyen a talpán aki képes elkészíteni. Így aztán nem is mertem nekiugrani, mígnem eljött az idei év, amikor is előre meg kellett terveznem a karácsonyi sütiket. Mivel nálunk egészen egyedien alakul a karácsony, ezért csak olyan sütiket készítek, amik hosszan elállnak és megvárnak minket :-). A zserbó is ilyen, sőt kifejezetten szeret a mélyhűtőben ücsörögni ezért már most elkészítettem, hogy aztán a színpadra lépés napján kora reggel felmelengessük.
Hozzávalók 3 lapos zserbó tésztájához:
30 dkg sima liszt
30 dkg rétesliszt
12 dkg vaj olvasztva
12 dkg zsír
2 tojás sárgája
15 dkg barnacukor
10 gr élesztő, friss vagy 1 csomag sütőpor
0,5 dl tej langyosan
2 ek tejföl
1 mk szódabikarbona
csipet só
A tésztát a kenyérsütő dagasztójával állítottam össze, mert közben más is készült párhuzamosan és egyszerűen nem volt időm összegyúrni. A tésztának határozottan nem ártott az alapos dagasztás, bár ez a tészta eredetileg nem igényli. Így viszont tényleg alaposan ki lett dolgozva. 🙂
Picit pihentettem is, közben elkészült a töltelék is.
Töltelék:
1 nagy üveg sárgabarack-őszibarack vegyes lekvár (fahéjjal ízesítve)
40 dkg mák darálva
10 dkg porcukor
1 púpozott tk stevia por (ez az én újításom, hogy csökkentsem a cukortartalmat)
1 citrom héja
2 mk fahéj
A lekvár kivételével a szárazakat összekeverem. A tésztát 3 részre osztom, kinyújtom a lapokat. A legnagyobb tepsimbe fektetem, jó bőven megkenem lekvárral, majd rászórom a mákot. A tepsit jól megrázogatom, hogy mindenhová egyenletesen jusson a mákból. Már a látvány, ahogy kezd beleragadni a lekvárba, is olyan ínycsiklandó, hogy muszáj megkóstolnom egy csipetnyit. 🙂
Egy réteg tészta, egy réteg mákos-lekváros töltelék, tészta, töltelék, tészta a tetejére. A sütés előtt a legfelső tésztaréteget lekenem a tojásfehérjével.
Légkeveréssel 180 C fokon kb. 25-35 percig sütöm. Figyelni kell!
Hagyom a tepsiben kihűlni. Általában másnap jöhet a tetejére, hagyományosan a dupla (!) adag csokimáz.
Csokiöntet:
1. változat:
olvasztott csoki + 1 evőkanál olaj
2. változat
18 dkg kristály cukorból és 1,2 dl vízből szirupot főzünk, szálhúzásig. A szirupba 6 dkg kakaót keverünk és hűlni hagyjuk. Mielőtt teljesen kihűlne 6 dkg margarint keverünk bele. Langyosan már rá lehet önteni a tésztára.
Néhány nap állás jót tesz a sütinek, (de nem a várakozó gyerekeknek :-)).
Mackókonyha