Ferdinánd tekercs, ahogy én készítem
Sok sütemény recepttel vagyok úgy, hogy adott az alap recept, elkészítem először úgy, ahogy az a recept meg van írva. Aztán mikor újra készítem, már egy kicsit másképp, adok hozzá ezt-azt, elveszek belőle ezt-azt. Így a végén teljesen az saját ízlésvilágomnak megfelelő sütemény lesz az eredmény. Igaz, a változtatások miatt az eredeti néven szereplő édesség, néha már nem is hasonlít valamikori önmagára. Viszont, így létre jön egy másik sütemény 🙂
Ferdinánd tekercs |
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg finomliszt
10dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
3 db tojás sárgája
2 dl tej
2 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1/2 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg barna nádcukor (por)
5 dkg mazsola
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
1 mokkáskanál bio fahéj
1 dl rum
a tepsi kikenéséhez:
vaj
cukor
a locsoláshoz:
1,5 dl tejszín (tej is lehet)
2 evőkanál barna nádcukor
1 csipet bio vanília őrlemény
elkészült tekercsek |
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, pici cukorral felfuttatom. A liszteket nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a maradék cukrot a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és összegyúrom. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozom az olvasztott vajat. Közepesen kemény tésztává dagasztom. 45-50 percig langyos helyen kelesztem. A mazsolát rumba áztatom. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliát és a fahéjat. A tepsibe szilikon lapot teszek, kivajazom és kiszórom cukorral. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél centi vastagságú téglalapra nyújtom, egyenletesen rákenem a cukrozott vajat, rászórom a lecsepegtetett mazsolát, majd feltekerem és éles, lisztezett késsel 12 egyenlő részre vágom. A csigákat egymás mellé, nem túl szorosan elhelyezem a cukrozott tepsiben. Langyos helyen, 30 percig hagyom kelni, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 20 percig, közben a locsoláshoz szánt tejszínt vagy tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával és ennek a felével meglocsolom a csigákat, sütöm még 10 percig és egyenletesen rákanalazom a cukros tejszín másik felét. Visszatolom még 10 percre és készre sütöm.
Tippek és trükkök:
-Finomabb lesz a tekercs, ha a mazsola áztatásához használt, megmaradt rumot ráspricceljük a kinyújtott, vajazott tésztára, mielőtt feltekerjük.
-Tejszín helyett használhatunk tejet is, a locsoláshoz.
-Ha szilikon lap nélkül sütjük, még melegen szedjük ki a tepsiből a csigákat, mert az aljukon képződött karamell miatt, beleragadnak és később nehezen tudjuk majd kivenni őket.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/