Töltött mézes stangli (Μελομακάρονα γεμιστά)
Ma délután sikerült elkészítenem a hagyományos, jellegzetes görög karácsonyi süteményt, mely nélkül a görög családok 99%-nál nincsen karácsony. Férjem egy ideje kuncsorgott utána, de én mindig utolsó percben készítem, mert hanem túl sokat eszünk/eszik belőle és bőven elég az a pár nap, ami alatt mindig többet eszünk a kelleténél. Ma már hamarabb nekifogtam volna, de fiam vártam vele, akinek órája volt, mert ilyenkor inkább játékos formában csinálom és akkor nem olyan fárasztó. Hülyéskedtünk is eleget, az általa készített videón látszik is, nem volt rossz kedvünk:)
Ezt a receptet még 2005-ben lestem el Vefa-tól, aki az első tévés főzőmami volt és bizonyos dolgokban felülmúlhatatlan a mai napig:)
Hozzávalók:
- 1 1/2 csésze étolaj
- 1/2 csésze olívazsír
- 1 csésze cukor
- 3/4 csésze narancslé
- 1/4 csésze konyak
- 2 lk. narancshéjreszelék (2 nagy narancs héját tettem bele)
- 2 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbonát (a a narancslében felhabosítom)
- 1 kg finomliszt
Szirup:
- 2 csésze méz
- 2 csésze cukor
- 2 csésze víz
Töltelék:
- 1 kiskanál fahéjpor
- 1/2 kiskanál szegfűszegpor
- 1 1/2 csésze tört dióbél
Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>