Spenótpita 2 lappal (Σπανακόπιτα με 2 χωριάτικα φύλα)
A pitának nevezett görög réteseimet általában 4+4 lappal szoktam készíteni, ahogy azt már a blogomat követők láthatták.A napokban egy új recept alapján kipróbáltam a vastagabb, „falusi lap”-nak jellemzett réteslap készítését. Még én is meglepődtem, mert nagyon jól nyújtható és nagyon finom lapokat kaptam, így a receptet át fogom picit variálni és fel fogom használni édes süteményekhez.
A tésztához valók:
- 1/2 kg kenyérliszt
- 3 leveseskanál olívaolaj
- 1 tojás
- 3 lk tej
- 8-10 gr friss élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő
- 2 lk ouzo vagy pálinka
- csipet só, csipet bors
A fentieket összekavarjuk majd annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, amennyit a tészta felvesz, hogy rugalmas, de nem túl puha labda legyen belőle. Kb. 100 ml langyos vízre lesz szükségünk. Miután összegyúrtuk a tésztát, annyira, hogy nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény széléhez és jól látszik, hogy minden hozzávaló szépen összeállt (gyúrás közben pukkangatva meg-meg hasadozik kezünk alatt a tészta), betesszük egy mély dagasztótálba, melynek az aljára kevés lisztet szórunk. Én a tésztalabda tetejét mindig átsimogatom olajos kézzel, utána pedig az edényt lefödöm, hogy ne tudjon kiszáradni a felső tésztaréteg, mert az gondot okoz majd a nyújtásnál, illetve a végső állagnál.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kg spenót (a legjobb ha egyéb aromatikus füvekkel van vegyítve a spenót, de csak spenótból is finom)
- 2 marék apróra vágott zöld kapor (az itteni kapor valamennyivel illatosabb mint az otthoni)
- 1-2 póréhagyma, a fehér rész, apróra vágva
- 4-5 friss hagyma, apróra karikázva
- só, bors
- 300 gr feta, összemorzsolva vagy villával elnyomogatva
- 2 tojás enyhén felverve
- 100 ml olívaolaj
A töltelék elkészítése:
A spenótot beteszem a tisztára mosott kagylóba és bőven szórok rá durva tengeri sót, ezzel összedörzsölgetem, összegyúrom, amíg összeesik és kiengedi a levét (pár perc!). Kinyomkodom, felteszem egy vágódeszkára és nagyobb kockákra vágom, beleteszem egy tálba. Hozzáteszem a többi hozzávalót, alaposan összekeverem az egészet. Ha a feta sós, nem kell külön sózni, hisz a spenótot is már átdörzsöltem, plusz a feta, bőven elég. A feta helyett lehet feta+sárga sajt kombinációt használni, de a nyúlós sajtok nem igazán találnak ide, inkább a grójai típusúak.
Összeállítás:
Miután a tészta megkelt, 2 részre osztom és mindegyikből egy szép lapot nyújtok (kb. 15×30 cm-s tepsihez, vagy 32 cm átmérőjű kerek tepsihez valók az adagok). Az egyik lapot az olívaolajjal kikent tepsi aljába fektetem, úgy, hogy a tepsi oldalait is borítsa a tészta és kilógjon, majd erre ráhelyezem a tölteléket, szépen, egyenletesen elosztom, elsimítom. A másik lap jöhet a tetejére, majd a széleket benyomkodom, megkenem olívaolajjal, bevagdosom a szeleteket és 180 fokos sütőben, alsó rácson pirosra sütöm.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/
Kapcsolódó cikkek:
Fokhagymás garnélarák (Γαρίδες με σάλτσα σκόρδου)
Hogyan láthatjuk biztosan kedvenc oldalaink Facebook megjelenítéseit?
Meggyes csokoládés sütemény - Κεϊκ με σοκολάτα και βύσσινο
Meggylekvár (Μαρμελάδα βύσσινο)
Meggy 2012
Édes kenyerek egyházi szertartásra
Briam - zöldségragu
Itt a meggysüti ideje!
Hogyan kávéznak a görögök?
Szőlőlevél töltike akció 2012