Spenótpita 2 lappal (Σπανακόπιτα με 2 χωριάτικα φύλα)

A pitának nevezett görög réteseimet általában 4+4 lappal szoktam készíteni, ahogy azt már a blogomat követők láthatták.A napokban egy új recept alapján kipróbáltam a vastagabb, „falusi lap”-nak jellemzett réteslap készítését. Még én is meglepődtem, mert nagyon jól nyújtható és nagyon finom lapokat kaptam, így a receptet  át fogom picit variálni és fel fogom használni édes süteményekhez.

A tésztához valók:

  • 1/2 kg kenyérliszt
  • 3 leveseskanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • 3 lk tej
  • 8-10 gr friss élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő
  • 2 lk ouzo vagy pálinka
  • csipet só, csipet bors
A fentieket összekavarjuk majd annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, amennyit a tészta felvesz, hogy rugalmas, de nem túl puha labda legyen belőle. Kb. 100 ml langyos vízre lesz szükségünk. Miután összegyúrtuk a tésztát, annyira, hogy nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény széléhez és jól látszik, hogy minden hozzávaló szépen összeállt (gyúrás közben pukkangatva meg-meg hasadozik kezünk alatt a tészta), betesszük egy mély dagasztótálba, melynek az aljára kevés lisztet szórunk. Én a tésztalabda tetejét mindig átsimogatom olajos kézzel, utána pedig az edényt lefödöm, hogy ne tudjon kiszáradni a felső tésztaréteg, mert az gondot okoz majd a nyújtásnál, illetve a végső állagnál.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1/2 kg spenót (a legjobb ha egyéb aromatikus füvekkel van vegyítve a spenót, de csak spenótból is finom)
  • 2 marék apróra vágott zöld kapor (az itteni kapor valamennyivel illatosabb mint az otthoni)
  • 1-2 póréhagyma, a fehér rész, apróra vágva
  • 4-5 friss hagyma, apróra karikázva
  • só, bors
  • 300 gr feta, összemorzsolva vagy villával elnyomogatva
  • 2 tojás enyhén felverve
  • 100 ml olívaolaj

A töltelék elkészítése:

A spenótot beteszem a tisztára mosott kagylóba és bőven szórok rá durva tengeri sót, ezzel összedörzsölgetem, összegyúrom, amíg összeesik és kiengedi a levét (pár perc!). Kinyomkodom, felteszem egy vágódeszkára és nagyobb kockákra vágom, beleteszem egy tálba. Hozzáteszem a többi hozzávalót, alaposan összekeverem az egészet. Ha a feta sós, nem kell külön sózni, hisz a spenótot is már átdörzsöltem, plusz a feta, bőven elég. A feta helyett lehet feta+sárga sajt kombinációt használni, de a nyúlós sajtok nem igazán találnak ide, inkább a grójai típusúak.

Összeállítás:

Miután a tészta megkelt, 2 részre osztom és mindegyikből egy szép lapot nyújtok (kb. 15×30 cm-s tepsihez, vagy 32 cm átmérőjű kerek tepsihez valók az adagok). Az egyik lapot az olívaolajjal kikent tepsi aljába fektetem, úgy, hogy a tepsi oldalait is borítsa a tészta és kilógjon, majd erre ráhelyezem a tölteléket, szépen, egyenletesen elosztom, elsimítom. A másik lap jöhet a tetejére, majd a széleket benyomkodom, megkenem olívaolajjal, bevagdosom a szeleteket és 180 fokos sütőben, alsó rácson pirosra sütöm.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/