Sós sütőtök rétes (Κολοκυθόπιτα)

Mivel az ünnepelő társaság nagyobbik fele nem rajong a húsos ételekért, főleg az ünnep második felében, mikor már tele vagyunk, jó ötletnek tűnt előhúzni a mélyhűtőből az elpakolt megreszelt sütőtökbelet és abból egy rétest rittyenteni. A rétes, illetve a pita bármilyen alkalomkor megállja helyét az asztalon, de kimondottan hálás kaja ünnepekkor, mert egyrészt jól lehet szállítani, másrészt bármikor le lehet belőle egy újabb szeletet vágni és bekapni:)
A réteslapok nyújtásának egy titka van: gyakorlás és gyakorlás! Ezért én minden arra megfelelő alkalmat megragadok, hogy magam nyújtsam a lapokat. Öregkoromra kiválóan fog menni:)

Réteslapokhoz:

 • 4 csésze kenyérliszt
 • 4 lk olívaolaj
 • 2 lk ecet
 • csipet só
 • kb. 1,5 csésze langyos víz
Mindent összegyúrok, a vízzel csínján bánok, annyit teszek, amennyit a liszt felvesz. Ha esetleg még kell kevés, pótolom. Rugalmas, nyújtható labdát gyúrok, ezt általában félreteszem, amíg elkészítem a tölteléket, de akár rögtön is lehet nyújtani. Nem szabad túl sokat állnia sem, mert megint nagyon ragacsos lesz. Nyújtás előtt 8 darabra osztom, ebből lesz a 8 réteslap. Minden lapot kerekre nyújtok, a tepsim 37 cm átmérőjű, a nyújtott lapok kb.45 cm átmérőjűek. A lapoknak nagyon vékonyaknak kell lenniük, így nem baj, ha még nagyobb átmérőjűekre sikerülnek, a lényeg a vékonyság,a  széleket úgyis lefaragom később.
Töltelék:
 • kb. 1 kg a reszelő nagy lyukán lereszelt sütőtökbél, aminek a levét kinyomkodjuk. Ha friss, ehhez kicsit előtte besózzuk és állni hagyjuk. Ha fagyasztott, akkor kiengedéskor szűrőbe teszem és mire megvan, a levét is elcsorogta, csak egy kicsikét még megnyomkodom és kész van.
 • 250-300 gr feta sajt, amit elmorzsolok
 • só, bors ízlés szt.
 • 2 kk menta
 • 2 kk petrezselyemzöld apróra vágva
 • 2 tojás, amit enyhén felverek
 • 1 hagyma apróra vágva
 • 1 kk rizs

A töltelékhez valókat óvatosan, de alaposan összekeverem. Nagyon jól össze kell keverni, mert ha a tojás nem oszlik szét egyenletesen akkor bizonyos helyeken kipúposítja a pitánkat!

Egyenként kinyújtom a lapokat. Mikor az első lapot kinyújtom, ecsettel beolajozom (olívaolaj!) a tepsim alját és oldalait és szépen elterítem a lapot. Megolajozom, ráterítem a következő lapot és így tovább. 4 lap kerül alulra, ezen egyenletesen elosztom a tölteléket és letakarom a másik 4 lappal, egymás között mindig óvatosan de alaposan megolajozva őket az ecsettel. A legfelső lapot is szépen beolajozom, majd a széleket levágom ollóval, úgy, hogy maradjon egy fél centis darab, amit megcsavarva a pita széleivel benyomkodok a tepsi oldalához. Ezt a vastag részt is jól be kell olajjal ecsetelni! Ezután megvágom a  szeleteket, de úgy, hogy ne vágjam át teljesen a pitát, csak a felső lapokat. Megspriccelem vízzel, beszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben, az alsó rácson piros ropogósra sütöm.
Miután megsült, kiveszem a sütőből és a konyhaasztalra teszem, nem szabad betakarni, mert megpuhulnak a lapok! Mi ropogósan szeretjük, ehhez takarás nélkül kell maradjon az első nap, vagy legalábbis amíg teljesen ki nem hűl! Másnapra általában megpuhulnak már a lapok, de legalább első nap jó ropogósan lehet fogyasztani, ha a konyhát légymentesítettük azelőtt és a pitánk a szabad levegőn hűl meg.
Azt még jó tudni, hogy a lapok nyújtásához is szükségünk lesz kb. 2 csésze lisztre és a rétes összeállításához kb 2 borospohár olívaolajra a kenegetéshez.

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>