Marhahús sztifado módra (Μοσχαράκι στιφάδο)
Újabb kérésre jöjjön egy post a sztifádóról.
A sztifádó tulajdonképpen a vadhús görög elkészítési módszere és vidékről vidékre változhat. A köztudatban a nyúlhúshoz kapcsolódik, azonban ma már korántsem készítik csak a nyulat ilyen módon. A leggyakrabban készített változat az valóban nyúlhúsból készül, majd következik a marhahús, csirke, majd hús nélküli sztifádók, mint pl. a gomba és óriásbab, sztifádó módon való elkészítése. A sztifádó ugyanis nem receptet jelent, hanem jelzi az alapanyag, a hús, elkészítési módját.
Az igazi sztifádó nehezen emészthető, pikáns, fűszeres étel. Ha valóban a nagykönyvnek megfelelően akarjuk elkészíteni, akkor a húst egy nappal azelőtt pácoljuk. A páclében minden fűszer jelen lehet, melyek a sztifádóban szerepelnek: szerecsendió, fahéjdarabkák, szegfűbors, narancshéj, narancslé, vörösbor, babérlevél, rozmaring, ecet. A páclevet nem dobjuk el, miután a húst másnap olajon megfuttatjuk, a páclevet hozzáadjuk az ételhez.
Jöjjön lentebb az én marhahús sztifádó-változatom.
Hozzávalók:
500 gr marhahús
2 apróra vágott vöröshagyma
1-2 kg mogyoró- vagy minél kisebb fejû hagyma
1 csésze olívaolaj
csipetnyi kömény
csipetnyi oregano
2 darabka fahéj
5-6 szegfűszeg
10 fekete bors
csipetnyi szurokfû (Thymari)
1,5 kiskanál durva só
5-6 kis savanyú uborka
1-2 leveseskanál mazsola
3 leveseskanál paradicsompaszta
1 paradicsomkonzerv turmixolva
3-4 cikk fokhagyma
2 karikára vágott sárgarépa
1/2 l vörösbor
Elkészítés:
Jó étvágyat! Nagyon finom, finomabb mint a képen tűnik!:)
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/