Káposztás pita (Λαχανόπιτα)

…avagy káposztás rétes, de görögösen. A szokásos pita, ez alkalommal káposztával.

A lapok készítését, nyújtását ITT írtam le részletesen.

Töltelékhez valók:

  • kb. 1/2 közepesen nagy káposztának a sarvalt (julienre vágott) levelei
  • 1 v. 2 közepes póréhagyma fehér része karikára vágva
  • 2 nagyobb sárgarépa a reszelő nagy lyukú részén lereszelve
  • 1 kisebb zellergumó reszelve vagy 2 maréknyi zöld zeller apróra vágva
  • kb. 1 csésze villával apróra tört fetasajt
  • 1/2 csésze sárga sajt reszelve (én a Kerrygold fajtát szoktam használni, hogy ne legyen nyúlós ha melegen fogyasztjuk, de se összeragadt massza, ha hidegen)
  • 3 enyhén felvert tojás
  • só, jó sok bors

Elkészítés:

Egy nagyobb fazékba 1/2 teásbögre vízzel megpárolom a káposztaleveleket, a póréhagymát, répát és zellert. Mikor minden megpuhult, szűrőbe teszem és kiviszem a balkonra letakarva, hadd hűljön és csorogjon le a leve.
Időközben elkészítem a lapokat.
Mikor a tölteléknek való legalább langyosra hűlt és kicsorgott a leve, hozzáteszem a sajtokat, az enyhén felvert tojásokat és jó bőven borsot. Alaposan összekeverem, úgy, hogy biztos lehessek abban, a tojás mindenhol egyenletesen jelen van és nem puffasztja fel csak helyenként a pitámat. Ekkor összeállítom a pitát az alapreceptben leírt módon és kisütöm.

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>