Húsvéti belsőségleves (Μαγειρίτσα)

A húsvéti jellegzetes magiritsza leves bárány vagy kecske belsőségekből készül. Felhasználják hozzá a beleket, szívet, tüdőt, májat. Szertartásosan nagyszombat éjjelén készítik a háziasszonyok és úgy hogy az éjféli miséről hazajövő háznép frissen fogyaszthassa. Ezzel az étellel fejezik be hivatalosan és látványosan a nagyböjt idejét. Ízre finoman savanykás, emlékeztet az erdélyi korhely levesre. A levest követi a gardubakia. Az egész nagyböjt e két ételre való várakozás szellemében telik el. Ezeket az étkeket minden családban elkészítik, ott is ahol nem böjtölnek vagy ahol nem is vallásosak. Hozzájárulnak a Húsvéti görög ünnepi atmoszféra megteremtéséhez, amihez a görögök remekül értenek.

Hozzávalók:
1 bárány vagy kecske belsőségei:
belek (elhagyható)
szív
tüdő
máj
az állat feje (elhagyható)
7-10 apróra vágott zöldhagyma
4-5 csésze víz vagy húslé
fél marék apróra vágott friss ánizs vagy kapor
só, bors
fél csésze olívaolaj
2 citromnak a leve
1 kisebb zöldsaláta (elhagyható)
1 csésze rizs
tojásos-citromos öntet

Elkészítés:

1. Az első lépés az alapos tisztítás. A belek mosására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Először 3-4 adag vízben jól átmossuk. Ezek után egy ceruzát áthúzva mindegyiken, megtisztítjuk őket az esetleges maradék bélpiszoktól. Ezt nagyon alaposan és körülményesen végezzük, minden belet egyenként lassan áttisztítva a ceruzával. A következő lépés a bél kifordítása, majd leforrázása. Forrázás után még egy-két hideg vizes átmosást alkalmazunk. Ezek után már biztosak lehetünk benne hogy a belek patyolat tisztán várnak sorukra. Tehát az előkészítési folyamatokra jó rászánni elégséges időt. Megmossuk és leforrázzuk a többi belsőséget is, majd mindent nagyon apró darabokra vágunk. Az egy állatból való belet nem használják fel mind a leves készítésére általában, félreteszik a felét a gardubákia elkészítéséhez.
2. Elkészítjük a leves levét a bárányfejből. Sós vízben megfőzzük a fejet, leszűrjük. A levet felhasználjuk a leves elkészítéséhez. A fejet kinyithatjuk és borssal, sóval, pirítóssal elfogyaszthatjuk az agyat. Ha nem bárányfejből készítjük a levest akkor húskockából, habár igaz annak már nem annyira hagyományos az íze.
3. A belsőségeket, beleket apró darabokra vágjuk. Minél apróbb annál ízlésesebb az étel. Apróra vágjuk a friss ánizst és vékony csíkokra 4-5 nagy salátalevelet.
4. Olívaolajat hevítünk, ezen megfuttatjuk a hagymát, a zöldhagymát, az apróra vágott belsőségeket. Ezekhez tesszük az ánizst és a salátát, egy keveset együtt rotyogtatjuk. Feltöltjük a bárányfejlével és addig főzzük amíg minden megpuhul, körülbelül 3/4 órát vagy fél órát kuktában.
5. Mikor minden puha belefőzzük a rizset. Ha rögtön fogyasztjuk és sűrű levest akarunk akkor egy csésze rizs kell bele ha nem fogyasztjuk rögtön akkor vigyázat, a rizs nagyon be tud sűrűsödni, használjunk csak fél csészével.

6. Mikor a rizs is megfőtt beleöntjük a tojásos citromos öntetet még 2-3 percig hagyjuk egészen lassú tűzön rottyanni és lehet fogyasztani.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/