Fáva recept képekkel

Hogyan fogyasztják a görögök a sárgaborsót? (Φάβα)

Fáva recept

Görögországban a sárgaborsó fogyasztása nagyban hasonlít a Magyarországon megszokottéhoz. Annyi talán a különbség, hogy itt majdnem kizárólagosan püréként fogyasztják. Az egészséges ételeket értékelni tudó görögök között azonban a sárgaborsó, a FÁVA, sokkal előkelőbb helyet foglal el, mint Magyarországon, ahol a közétkeztetésben való rendszeres felhasználása miatt sokan idegenkednek ettől az ételtől. Pedig a sárgaborsó, mint minden hüvelyes zöldség, rendkívül hasznos szerepet játszik étrendünkben és nagyon sok betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával.
Elkészült fáva sárgaborsóból
Elkészült fáva sárgaborsóból
A legízletesebb és legkarakteresebb fávát ma Santorini szigetén termesztik. Santorini vulkanikus kőzetek által gazdagított földje a híres bor mellett a nagy értékű sárgaborsóval is ellátja a görög piacot. Semmilyen más fáva ennek nyomába nem léphet. Aki manapság olcsó sárgaborsót vásárol Görögországban, az biztos lehet, hogy nem Santorini-i fáváról van szó, még akkor sem, ha azt úgy árulják. Az onnan származó fávát az őstermelők 10 eur/kg körüli áron adják a nagykereskedőknek!
Mint Magyarországon, ugyanígy Görögországban is a borsót hántolják, majd félbe vágva árulják. Nincs olyan valamit magára adó taverna, ahol ne lehessen fávát rendelni, különösen Santorini szigetén!
A következőképpen készítik hagyományos módon:
Hozzávalók (2-3 személyre):
400-500 gr fává, 3 hagyma, egy pohár olívaolaj, 2-3 citrom leve.
Sárgaborsó a fáva recept alapja, Santorini szigetéről
Sárgaborsó a fáva recept alapja, Santorini szigetéről
A fávát megtisztítjuk az esetleges kövektől, párszor jól átmossuk, majd 1-3 arányban odatesszük főni. Sokan sűrűbb állagban szeretik, ehhez 1 adag fáva + 3 adag víz szükséges, én krémszerűbben szeretem, ehhez 1 adag fáva + 4 adag vizet használok.
Ahogy felfő lassú tűzre kell venni és leszedni a habját. Nagyon kell vele vigyázni, mert felfövés után kiszaladhat és az egész kályhát pucolhatjuk utána! Jobb a közelben lenni és leszedni a habját rögtön, valamint lassú tűzre venni, hogy megelőzzük a balesetet. Kb. 1 óra kell (sokszor még ennél több is, a borsó milyenségétől függően) amíg lassú tűzön pépesre fõ. Felfövés után beleteszünk 2 megtisztított és félbevágott hagymát, 1 kiskanál sót és fél pohár olívaolajat. Miután pépesre és puhára főtt, levesszük a tűzről majd mikor picit kihűlt, mixerben pépesre, illetve krémszerűre kavarjuk (a hagyományos recept szerint ezt kézzel kell, mint nálunk falun a krumplipürét).A fávapürét egy tálba/nagy tányérba öntjük, majd hagyjuk megkeményedni. Alaposan megszórjuk apróra vágott hagymával, leöntjük bőven citromlével és olívaolajjal és fogyaszthatjuk is! Aki szereti megszórhatja még apróra vágott petrezselyemzölddel, vagy kapribogyóval, piros paprikával.

Ágni görög konyhája

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---