Luca napja, december 13
Kevés olyan névnap van, vagy talán nincs is, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, babona kapcsolódna, mind december 13. -i Luca naphoz. Kétféle Lucáról hallottunk, az egyik a jóságos, a másik a gonosz Luca. régebben a negatívabb, sötét Luca-kép volt az ismertebb, ami azért is fura, mert a Luca név jelentése fényhozó, fényben járó, fényesség. Luca napját alkalmasnak tartottak mindenféle varázslatra, még időjóslásra is, Luca napját az egész magyar nyelvterületen “gonosz járó” napnak tartották, ezért mindenütt védekeztek a boszorkányok ellen. Magyarországon Luca napon a család minden tagjának sütöttek egy luca pogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtettek el,  aztán azt tartották, aki arra ráharap, szerencsés lesz. Hallottam még a” Luca széke” elkészítésének történetét, Luca napján kezdték el készíteni a széket, és karácsonyig minden nap csináltak rajta valamit, szóval úgy készült, mint a Luca széke, és karácsonykor akinek volt ilyen széke, arra felállva meglátta az éjféli misén, kik a boszorkányok a faluban. Akármennyi babona, hagyományos szokás fűződik a névhez, a Luca a legszebb női nevek egyike.
1782-ban említik először egy a keresztény hitre tért szép fiatal leány kapcsán, aki szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. Itt fényt hozó, példamutató, tisztességes, szeretetteljes oldaláról ismerhetjük meg Luciát, Lucát.

Bárhogy is van, kedves Lucák boldog névnapot!

Nevek és jelentéseik!

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Megírom

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---