Ünnepi ételünk – a bejgli

A karácsony a legtöbb családnál mára már elképzelhetetlen bejgli nélkül. A bejgli akkor a legszebb, ha márványos, aranybarna és tökéletesen sima. Bár hallottam már olyan érvet is, hogy az a jó, ha kihasad az oldala, mert akkor biztosan jó sok benne a töltelék.

A bejgli eredetileg Sziléziából származik, Európában a 14. században terjedt el a sütése. A 19. század második felében lett a karácsonyi ünnep elmaradhatatlan süteményévé, immár jelképévé Magyarországon. Az eredeti elnevezése patkó alakú formájából származik, a bejgli elnevezés pedig a német – beugen/ meghajlít – kifejezésből ered. A bejgli szép fokozatosan kiszorította a karácsonyi kalácsot az ünnepi asztalról. Advent idején internetes portálok százai, televíziós főzőműsorok, recept-újságok árasztanak el minket a tökéletes bejgli receptjével. A hagyományos változata diós és mákos. Ez az ízesítés abból ered, hogy a paraszti világban a dió a rontás ellen védett, a mák pedig a bőséget jelképezte.

Táplálkozástani szempontból a dió és a mák tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért télen, amikor nincs kínálat friss gyümölcsökből, érdemes gyakrabban fogyasztani.

[…] Bővebben!

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Egyszerűen Nő! Nőnek lenni jó!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Légy te is kreatívabb!