Tükrös trükkök és a LED

Tükör Te mindenható, mely remekül nagyítod a tereket, tükrözöd a látnivalót, sokszorozod meg a fényt, nagyszerű játékostárs vagy a lakberendezésben 🙂

A legtöbb esetben szigorúan csak funkcionális felhasználásra kerül a tükör, leginkább előszobába, fürdőszoba, gardróbhelyiségbe, vagy állószekrény belső ajtajára elhelyezve. Ám a tükör, mint kiegészítő anyag messze túl mutat az alap funkcióján, miszerint láthassuk benne magunkat.

Rossz arányú terek összképének megváltoztatása, kis alapterületű helyiségek optikai térnövelése, világítás tükrözése és ezáltal világosabb érzet elérése, dekorációs fali elemek kreatív felhasználása és számtalan tervezési lehetőség.

Egy több funkciót ellátó, árukiadó és ügyfélforgalmat is lebonyolító, valamint termékbemutatás céljára is használt központi bemutatóterem belsőépítészeti, tervezési munkálatainál használtam fel a tükör térnagyító hatását, és egyben a világítás valamint a látvány megkettőzését. A tér belmagassága adott volt, ám közösségi térhez mérten az átlagnál alacsonyabb mérettel rendelkezett, meglehetősen nyomasztó érzést keltve.

A szerkezeti átalakítással megbízott alvállalkozói terv standard 60×60-as álmennyezeti lapok megoldásával és a rendszerbe illeszthető armatúrák beszerelésével kívánta a mennyezet burkolását megoldani. Ezt a megszokott, ám ebbe a térbe semmilyen szinten nem praktikus és abszolút nem térnövelő lefedést átterveztem, és egy látványos, extra megoldást javasoltam a megbízó részére.

Az álmennyezet középső, ezáltal a központi árubemutatás céljára tervezett tartó oszlopokban elhelyezett falfülkés rész feletti területre a 60×60-as álmennyezeti lapok helyére biztonsági tükörlapokat terveztem, melyekbe LED fényforrás került, ún. prizma alakú LED izzó, amely tükröződésével különleges látványt nyújt és sem nem kápráztat, sem nem rongálja a szemet a hagyományos armatúrák fényével szemben.

LED-es fényforrás került a termékbemutató vitrinekbe is, kifejezetten erős, pontfény szerű világítást ajánlott erre a területre a LED-világítás tervezésében segítségemre siető világítás technikus. Ezenkívül a fennmaradó mennyezeti területre ún. indirekt fényű lámpákat ajánlott.

A látvány önmagáért beszél, a végeredmény az alacsony belmagasság ellenére egy élhető, a valódi méreteket jól álcázó tér lett. Optikailag a tükörlapok beépítésével valamint a hozzá tervezett világítással létrejött hangsúlyos részlet impozáns megjelenést biztosít a bemutató teremnek.

Márton Anikó

lakberendező

www.t-rend.hu

Otthon és T-rend

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/