Penne, tagliatelle, fusilli – tésztakörkép

Ha már az Egyszerűen Nő blogja is benevezett a Gyermelyi tészta tészta-csata játékába, mindenképpen szeretném, ha körül járnánk ezt a közkedvelt élelmiszer témát, hasznos tudnivalókat, érdekességeket válogattam össze.

A tésztát állítólag Marco Polo hozta Európába, ekkor már a kínai konyhákban kétezer éve használatos élelmiszer volt. Egy másik írásos emlék megemlíti, hogy az olaszok az ókorig, sőt az etruszkokig vezetik vissza a tészta történetét, így feltételezhető, hogy a gabonatermelő országokban több helyen is egy időben fedezték fel a tésztakészítést.

Különbségek csak a tészta alapanyagában voltak : míg keleten rizst és szóját használtak elkészítéséhez, addig Európában búzát.

A tészta elterjedése a 17. században volt robbanásszerű, mivel a szegénység és a népességnövekedés szükségessé tette egy olcsó, jól tárolható, és nagy mennyiségben előállítható élelmiszer gyártását. A tésztagyártás gépesítését II. Ferdinánd nápolyi király kezdte el. Felfogadott egy mérnököt és feladatául tűzte ki, hogy alkossa meg a tészta gyúrógépet.

Az első tésztagyártó cég a még ma is működő Buitoni, melyet Giulia Buitoni alapított és hozott létre jegygyűrűje árából.

[…] Bővebben!

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Egyszerűen Nő! Nőnek lenni jó!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/