Szaloncukor…..

…..másként

A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége!

Tudtad, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza? Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül! Évről évre nő az ízválaszték, bőven van miből válogatni.

De nem csak a szaloncukrokból van bőség, hanem legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok.

S lássuk, mi van ha a kettőt ötvözzük!

A leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idő nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszonyi becsületedet :-).

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta

a diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
a mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
  • fél citrom reszelt héja

a tészta nyújtásához:

  • liszt

a tészta megkenéséhez:

  • 1 egész tojás

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5×25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5×12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

KonyhaVarázs

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/