Szaloncukor…..
…..másként
A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége!
Tudtad, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza? Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül! Évről évre nő az ízválaszték, bőven van miből válogatni.
De nem csak a szaloncukrokból van bőség, hanem legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok.
S lássuk, mi van ha a kettőt ötvözzük!
A leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idő nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszonyi becsületedet :-).
Hozzávalók
a diós töltelékhez:
|
|
a mákos töltelékhez:
a tészta nyújtásához:
a tészta megkenéséhez:
|
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/