Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel
Mivel, húsvétra bevásároltunk báránycombból, így adott volt a pörkölt alapanyaga is. Így már csak a kettőt összepárosítottuk és kész is lett ez a fenséges együttes. A puha, omlós báránycomb kitűnő választás volt pörköltnek.
Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel |
Hozzávalók 4 személyre:
A pörkölthöz:
80 dkg báránycomb
3 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 teáskanál paradicsom püré
1 dl vörösbor
1 evőkanál zsír
1 púpozott evőkanál jó minőségű, őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
A báránycombot lehártyázom, megtisztítom, majd felkockázom. A hagymát apróra vágom, zsírom megpirítom, félrehúzom a tűzről és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózom, borsozom, hozzáadom a köményt és a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
A húst így pirítom a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult hozzá löttyintem a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.
Hozzávalók a réteshez:
A tészta hozzávalói és elkészítése szerepelt egy korábbi receptemben, itt, a Libamájragus házi rétes receptjében. Ezért nem részletezném újra.
A töltelékhez:
25 dkg juhtúró
10 medvehagyma levél
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál búzadara
bors
Báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel |
A töltelékhez a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozom és jól összekeverem. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Én ezt a keveréket előző nap kevertem be, másnap még tettem hozzá egy evőkanál tejfölt. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyom egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. Mielőtt megtöltöm, a rétes tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenem, majd rákanalazom a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerem. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor feltekerjük jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojás sárgájával lekenem a tetejét, miután beleügyeskedtem a szilikon lappal bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt világos barnára sütöm. Miután megsült, a báránycomb pörkölt mellé tálalom, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórom.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/