Paradicsomos köményes fasírt (Σουτζουκάκια)
- 6 cikk pürésített fokhagyma
- 4 kanál olívaolaj
- 150 ml vörösbor
- 750-800 gr marhahús darálva
- 1 lk köménymagpor
- 1 tojás
- 200 gr kenyérbél, melyet előzőleg vízbe áztattunk, majd tenyerünk között kinyomkodtuk
(vagy 1-2 kiskanál sütőben készített fokhagymapüré)
A sütéshez:
- liszt
- a tepsi alján 2 cm-s vastagságban olívaolaj
A mártáshoz:
- 300 ml sűrű paradicsomlé
- 1 lk édespaprika
- 1/3 lk csípős paprika
- 3 lk olívaolaj
- 1 1/2 lk jó minőségű borecet
- 2 kk morzsolt, szárított bazsalikom
- só, bors
A felsorolt anyagokból összeállítjuk a fasírtokat, úgy, hogy kissé hosszúkás formájuk legyen.
A bort csak lassan adagoljuk, jó részét a kezünkre öntjük dagasztás közben. A fasírtok ne legyenek nagyon puhák, de nagyon kemények sem. Az összegyúrt húst ha időnk van, pihentessük fél órát lefedve a hűtőben. Miután a fasírtokat elkészítettük, kisütjük őket forró olívaolajban (vigyázzunk az olaj ne füstöljön! Nem lehet olyan magas hőfokra melegíteni mint pl. a kukoricaolajat!). Mikor megsültek a fasírtok és szorosan egymás mellett vannak a tepsiben, hozzáöntjük a mártásnak valót, úgy, hogy az ecet legyen az első. Pár percet hagyjuk együtt összerottyanni és kész is van.
Tippek:
A fasírtok megpuhulnak a mártásban, elveszítik a ropógósságukat. Akinek ez nem ízlik, készítse el külön a mártást és utólag öntse a fasírtok mellé, a képen így lett készítve, mert az egyik családtag így szereti.
Másik ötlet, ez a mártás „dipp”-ként is fogyasztható, vagyis nyersen, ekkor csak a kisütött fasírtok mellé kell felszolgálni egy kisebb tálkában és a fasírtokat bele lehet tunkolni. Ez amolyan beszélgetős kaja, nem kell melléje semmiféle köret csak jó nagy adag fasírt és a dipp.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/