Töltött kerek cukkinik sütőben (Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο)

Itt a nyári, sütős, töltött és rakottas zöldségek ideje!

Ezt a receptet már ITT lehet tőlem olvasni, most azonban azt újítottam rajta, hogy kipróbáltam kerek, labda formájú cukkinikkel, amiket ezelőtt pár évvel még nemigen lehetett kapni, de most már nagyon elterjedtek errefelé is. Formájuk még megfelelőbb a töltéshez, mint a hosszúkás klasszikus cukkiniké. Az általam beszerzettek kicsit nagyobbak voltak mint egy teniszlabda.

Hozzávalók:

  • 10 darab kerek cukkini
  • 1 teáscsésze olívaolaj
  • 1 apróra vágott hagyma
  • kb.1/2 kg darált marhahús
  • só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2 nagy kétszersült vagy ennek megfelelő száraz kenyér
  • 1/2 csésze tejből besamel krém

Elkészítés:

1. A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a szárukat.

Tetejüket levágjuk, majd kb. 8 percig előfőzzük őket, így annyira megpuhulnak, hogy könnyű lesz megtöltenünk  a belsejüket.
Miután kivesszük a fövő vízből, félbe vágjuk őket majd kiskanállal kivájjuk a belsejüket, de úgy, hogy maradjon egy vastag héj körben, a külső héj mentén. A tepsit kikenjük a zsiradékkal és belehelyezzük a cukkiniket, a kivájt részükkel felfele, egymás mellé.

2. Olívaolajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húst és addig pirítjuk kavargatva amíg a hús kifehéredik. Fontos a kavarás, mert így elkerülhetjük, hogy a hús kis gombócokba összeálljon. Hozzáteszünk egy kiskanál sót, borsot, a petrezselyemzöldet és egy kis vizet. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 1/2 órát. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni..
3. A kétszersülteket tejbe áztatjuk, hozzá adjuk a húshoz. A masszához adjuk a sajt 3/4-t és a tojást. Jól összekavarjuk majd megtöltjük vele a cukkiniket. Minden cukkinit leöntünk besamel mártással, megöntözgetjük a maradék olajjal és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/