Készítsük együtt! – Mézeskalács

Igazán jó móka a mézes sütés. Nálunk már hagyományos adventi szertartás lett. A díszítés sajnos nem az erősségünk, de már azzal is meg-meg próbálkozunk. Idén talán kipróbálom azokat kis írókás Dr Oetker ceruzaféléket, hátha lesz egy kis sikerélményünk is.

A szertartásunk a sütés utáni várakozással és a tejecskével való kóstolással ér véget. Sajna karácsonykor már senki nem kér a mézesből, mert addigra degeszre esszük magunkat. Viszont idén húsvétkor hasznosítottam a maradékon. Apróra tördeltem és fincsi vaníliapudingot öntöttem rá. Imádtuk!

Na és persze a recept. Annyi féle van, hogy csak na, én is rengeteget kipróbáltam már. Tavaly ráakadtam az igazira, ezt szeretném most megosztani veletek.

2009-ben olvastam ezt a receptet, talán a Nők Lapjában. Az eredeti recept Lajos Mari nevéhez fűződik, de néhány ponton átalakítottam, sajnos csak a már szájízemre variált recept van meg, az eredeti nincs. Viszont többször is sütöttük ezt tavaly, garantáltan isteni!

Hozzávalók:

100 g. margarin

120 g. cukor

250 g. méz

1 citrom

500 g. liszt

2 tasak sütőpor

fél csomag mézeskalács fűszer (ne ragadtassuk el magunkat, bőven elég ennyi)

2 tojás

Elkészítés:

1. A vajat, a cukrot, a mézet mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg el nem olvad.

Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.

2. Közben a citromot belereszeljük egy tálba, hozzá jön a liszt, a sütőpor, a fűszerek.Összekeverjük.

3. A kihűlt mézes masszához hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk. A fűszerekhez öntjük a keveréket, és fakanállal összekavarjuk.

4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formázunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

5. 2-3 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát meglisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kenőkéssel alá nyúlunk, fellazítjuk.

Szaggassuk ki amilyenre szeretnénk, majd rakjuk tepsibe, de ne túl közel egymáshoz, mert kicsit megnőnek.

A „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük és újra kinyújtjuk, majd szaggatjuk.

6. 200fokos sütőben mindössze 7-8 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra téve egészen kihűlni.

Tényleg nagyon finom és puha. Azért fémdobozban tároljuk, biztos, ami biztos. ha díszítjük is, akkor a rétegek közé érdemes zsírpapírt vagy selyempapírt tenni.

Íme néhány mézes csoda! Csak úgy kedvcsinálónak.

Ui: A tészta előkészítésében is hagyjuk had segítsenek a gyerekek. Kicsit lassabban, több kosszal jár, de nagyon jó móka a közös tésztagyúrás. A nagyokat pedig engedjük kevergetni,persze óvatosan és felügyelet mellett.

Ja és még valami. Akinek még nincs készlete a kiszúrókból, az a Kikában, piacokon, vagy vásárokban böngésszen. Érdemes gyűjteni ezeket, mert akár gyurmázáshoz is nagyszerű szolgálatot tesznek az év más időszakaiban.

Jó munkát és nagyon boldog, örömteli készülődést!

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Okosan szeresd!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/