Narancsos kuluri (Κουλουράκια πορτοκαλιού)
A szárazsütemény a legjobban találó kifejezés rá, viszont a kuluraki mindenféle ízesítésű ilyen jellegű süteményt takar. A hagyományos Görögországban, még az unióba való belépés előtt jóval, a kuluraki elengedhetetlen kísérője volt a görög (általunk törökként ismert) kávénak. Manapság már nem annyira, sokkal divatosabbak lettek az idegenből behozott falatkák, mint a brownies és egyebek. A narancsos kuluraki most Karácsony táján is megállja a helyét, mivel erősen narancsízű.
Ez a recept egyben egészségkímélő is, ami nem is baj a többi, nehezebb karácsonyi sütemény mellett – nem tartalmaz tejterméket és tojást. Ha a cukrot pedig barna cukorral helyettesítjük (vigyázat nem barnára színezett cukorral!) akkor még egészségesebbé tehetjük az eredményt.
Hozzávalók:
- 1,5 pohár étolaj vagy 1 pohár olívaolaj
- 1 nagy pohár narancslé
- 1 nagy narancs reszelt héja (ha lehet: BIO!)
- 3 kiskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbonát
- 1 pohár cukor
- 1 kg liszt
- 1 kispohár konyak
Elkészítés
Kis labdákat formázok..
hosszúkás kolbászkákat nyújtok..
Kuluri készítés 2001-ben Stefanos-al Athéni lakásunkban |
Tanács:
A narancslé és liszt olyan arányban kell legyen hogy a kis pogácsák könnyen formálhatóak legyenek, mint a gyurma.
Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>