Kéner Eszter
Kéner Eszter

Kéner Eszter vagyok, 12 éve aktív internet-felhasználó – munkáim 10 éve szintén az internethez kötődnek. Már nem tudom és nem is akarom elképzelni az életem nélküle :).

Szereztem online tapasztalatokat internetes média, kereskedelmi televízió és civil szervezet munkatársaként, tevékenykedtem weblapkészítőként, internetes fejlesztési menedzserként és programvezetőként is.

Jelenleg egy olyan weboldalt futtatok, melynek célja, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a Google különféle szolgáltatásait. Ugyanis a Google több, mint kereső, de a Gmail-nél sem kell megállni, számtalan olyan alkalmazást kínál ingyenesen, melyek segítségével online hatékonyságunkat alaposan felturbózhatjuk.

Rita: Eszter, ha azt a feladatot kapnám egyszer, hogy mutassam meg “A” magyar internetező nőt, akkor téged kapnálak elő a kalapból. Egy nő hogyan lehet ennyire otthon a neten? Hogy alakult ez ki nálad?

Eszter: Nagyon mélyen gyökerezhet ez, talán genetikai előny? 🙂 Gyerekkorom óta megvan bennem az érdeklődés a műszaki dolgok iránt, valószínűleg ez jó alap ahhoz, hogy az ember lánya jól elboldoguljon a digitális világban is. Ehhez nálam kíváncsiság, kitartás és nagy fokú tudásszomj is párosul – na és egy jó nagy adag maximalizmus.. Ilyen motivációkkal nem jelentett gondot egyetlen számítógépes program megtanulása sem, tizenévesen napokat-éjjeleket ültem mellettük, végigpróbáltam mindent, amíg ki nem ismertem őket teljesen.. Az internet pedig olyan világot nyitott ki számomra 1997-ben, mely nélkül most nem lennék az, aki vagyok. Persze én sem elektronikus SuperWomanként kezdtem 🙂 De mivel az elején még nem tudtam, mit ronthatok el, bátor voltam, később pedig már nagyon is jól ismertem a rizikókat, így tudtam, mit kerüljek el, milyen óvintézkedéseket kell tenni, hogy semmilyen komoly kár ne érhessen.. Sosem olvastam el egy szakkönyvet sem, nem jártam informatikai iskolába, tanfolyamra – egyszerűen csak nem adtam fel és hittem magamban.

Ma is ugyanígy hajt a vágy, ha egy-egy számomra érdekes új programról vagy szolgáltatásról szerzek tudomást, de már a neten keresem meg a számomra szükséges információkat, ha pl. egy weblaphoz szeretnék általam még nem ismert funkciót, kiegészítőt.. Rövidebb vagy hosszabb keresés után mindig megtalálom a megoldást, s már az sem probléma, ha ezeket angol nyelvű oldalakon kell keresnem, hiszen mostanra (tíz év alatt szinte észrevétlenül) rám ragadt annyi szakirányú nyelvtudás, amivel jól elboldogulok ilyen környezetben is.

Egyébként jól emlékszem arra, amikor 1997 nyarán elkezdtem internetezni: péntek volt, és 13-a 🙂 Kezdetben csupa idegen nyelvű oldal szerepelt a keresési találatok között, hiszen itthon akkoriban még gyerekcipőben járt minden, ami az internettel kapcsolatos. Arra viszont így is hamar rájöttem, ha okosan adom meg, hogy mit szeretnék megtalálni, akkor előbb-utóbb meg is lelem. Így kezdtem el például honlapkészítést tanulni: rábukkantam egy kezdőknek szóló leírásra, és pontról pontra követtem az utasításokat. Hamarosan elkészült életem első weboldala, amin mindössze ennyi szerepelt, fehér alapon fekete betűkkel: Hello. Kis lépés az emberiségnek, de óriási lépés nekem. A sikerélmény szárnyakat adott, én pedig nekiláttam weblapokat készíteni. Először csak személyes használatra, de később elkezdtek jönni a fizetős megrendelők is. Máig őrzöm e kezdetleges weboldalak mentéseit, mintegy mementóként, hogy ha az ember lánya valamit meg szeretne tanulni autodidakta módon, igenis meg lehet. Tovább képeztem magam, és egyszer csak az ország egyik vezető portáljának webszerkesztői székében találtam magam, csupán csak 3 évvel az ominózus Hello után.

Akkoriban 220 km-re laktunk Budapestről pici gyermekemmel, egy nap leforgása alatt kellett albérletet és bölcsődét találnom. Az internet segítségével azonban ez sem volt gond.. Ebben az időszakban gyakran mondogattam, hogy tulajdonképpen az interneten élek, hiszen nem volt olyan területe az életemnek, amelyikbe ne “folyt volna bele” a net. Akár fogyókúrás technikákat keresgéltem, akár a kisfiam ellátása, cseperedése körül merültek fel kérdések, akár a helyi önkormányzati rendeletek útvesztőjében kellett eligazodnom, a világháló mindenben segített! Soha nem éreztem sem magányosnak, sem elveszettnek magam, az a tudat, hogy minden kérdésemre választ kapok, minden gondomra megoldást lelek, egyszerűen meghatványozta a magabiztosságomat.

Rita: Mondhatjuk azt, hogy az utóbbi években projektek háttérmunkálataival kapcsolatban tevékenykedtél leginkább. Háttérbe húzódónak érzed/vallod magad?

Eszter: Röviden? Nem 🙂
Hosszabban: lehet benne valami, de nem lehet ennyire sarkosan kijelenteni sem azt, hogy igen, sem azt, hogy nem.

Való igaz, hogy nagyon szívesen végzek olyan munkákat, melyek valaki(k) számára komoly segítséget jelentenek, ám az ő részükről hiányzik hozzá például a szakértelem. Ilyen munka az is, amit a GazdagNők.hu és a GazdagNők Kincstár mögött végzek, minden hzzám tartozik, ami ezek technikai részét jelenti. Ezeket a munkákat – talán a műszaki érdeklődésemből eredően – én élvezem, szívesen molyolok, bíbelődöm a kisebb-nagyobb háttérmunkákkal.

Ám azokkal a témákkal kapcsolatban, amiket szenvedélyesen szeretek, amikről napokig tudnék egy szusszal beszélni, (már) nem probléma a nyilvánosság elé kiállnom. Előadóként még tudok hova fejlődni, de írásos formában már gyakorlottnak érzem magam 🙂

Rita: Szerinted a sikerhez, elismeréshez manapság mindenképp kell a porondra való kiállás? Lehet ezt másképp csinálni? Diszkréten?

Eszter: Ez sok mindentől függ, szerintem. Egy takarítónőnek nem kell, ő a sikereit egész máshol aratja le, de ha valaki például tanítani akar, akkor ez nem megy másképp, mint kiállni a nebulók elé, akár személyesen, akár virtuálisan.. Hiszen ki akarna olyan oktatótól tanulni, akinek nem látja az arcát, nem hallja a hangját?

Eszter szivesen kiáll a porondra is
Eszter szivesen kiáll a porondra is

Egyébként azt gondolom, hogy ha valamit szenvedélyesen csinálsz, nem fog zavarni, hogy ki kell állni a porondra.. Egyszerűen eltörpül a félelem vagy bármi más negatív gondolat amellett, hogy mennyire meg szeretnéd osztani mindazt, ami benned van.
Ha ezt nem érzed, akkor nem jó az utad, és nem csak a nyilvánossággal kapcsolatban kell magaddal megküzdeni, ezen kívül is ezer és egy bajod lesz vele.

Szerintem 🙂

Rita: Te vagy az első – és egyetlen – akitől a válság kapcsán kérdezek valamit: amióta begyűrűzött a válság, azóta érzel valami változást a hazai internettel és internetezőkkel kapcsolatban?

Eszter: Nem.
Úgy látom, hogy amikor kevés a pénz vagy munka, az emberek még inkább olyasmikre koncentrálnak, amiből hosszútávon is hasznuk lehet. Én jelenleg ingyenes szolgáltatásokat ismertetek a weboldalamon, úgy tűnik, nagy igény van erre is, de látom azt is, hogy ha számukra hasznos tudást kínálnak, jelen helyzetben is áldoznak rá anyagilag is.

S a válságtól függetlenül az internetezők száma is tovább növekszik, egyre többen ismerik fel, mennyi lehetőség rejlik a világháló(ba)n.

Rita: Más oldalaim kapcsán egyértelműen látom, hogy azoknak a számítógép felhasználóknak is első dolguk a netre lépni, akik még csak tegnap ültek életükben először géphez. Mit javasolsz egy nagyon kezdő felhasználónak? Hol kezdje a Nagy Barangolást?

Eszter: Azt hiszem, ha valaki új dologba kezd, nagyon fontos, hogy felvértezze magát előre a kudarcokkal szemben, mert bizony lesznek. De fontos tudni azt is, hogy ez csak kezdetben van így, szép lassan belerázódik majd (akármiről is van szó), ha eleget foglalkozik vele. Ne adja fel az első buckánál, de a másodiknál se, vegyen magához egy kis kitartást és némi lelkierőt, mert csak nyerhet, ha továbbhalad. Valószínűleg nagy sikerekről, sok jóról maradna le, ha az elején feladná.. Ha az megnyugtatja, keresse meg azokat az embereket, akik támogatják, akikkel közösek a nehézségeik, akikkel úgymond egy szinten vannak. Így nem érzi kellemetlennek, ha esetleg lassabban halad vagy ciki ötvenedszer is ugyanazt megkérdezni.. De ami még fontosabb, hogy nincs recept, nincs mindenkire ráhúzható útmutató, keresse meg magának a saját technikáit, építse ki a saját repertoárját! Ez megadja számára a háttér-biztonságot, hiszen tudni fogja, hogy van mihez nyúlni, ha felvillan az elakadásjelző. 🙂

Rita: Nemrég született a honlapod, mesélj csak, miről és kiknek szól, és hol lehet megtalálni!

Eszter: Jelenleg a Gugliságok.hu oldalt építem, melynek célja, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a Google különféle szolgáltatásait. Ugyanis a Google több, mint kereső, de a Gmail-nél sem kell megállni, számtalan olyan alkalmazást kínál ingyenesen, melyek segítségével online hatékonyságunkat alaposan felturbózhatjuk. A guglisagok.hu-n ezeket ismertetem közérthető nyelvezettel megírt cikkekben.

Rita: Miről fogsz írni HősNőinknek?

Eszter: Az online hatékonyságról szívesen írnék, esetleg a nő és a net témaköréről is 🙂

100 gyakorlati tipp leendő és kezdő vállalkozónőknek, hogy vállalkozásod valóban sikeres legyen!>>

7 thoughts on “Kéner Eszter: önerőből Google szakértő”

 1. A kitartás szép pldája és mellé még sikeres is. Kisé hasonló a saját helyzetem is sikerek nélkül. Először estin és későbben levelezön háro müszakban család mellet végeztem a müszaki egyetemen.A siker itt maradt el, mert szakmunkásként dolgoztam az egész életemet. A kitartás mi meg maradt egy életre. Ládi János.

 2. Kedves Eszter és Rita!
  Gratulálok mindkettőtöknek, és további sikereket
  kívánok. A cikk nagyon tetszett, és elgondolkodtatott. Eszter, a honlapodat meg fogom
  nézni,biztosan sok új dologgal ismerkedhettem meg.
  Köszönöm mindkettőtöknek a sok biztatást és a tanulási lehetőséget.
  További sikereket. Köszönettel: Erzsi(Unger Józsefné)

 3. szia.Eszter most nem hozzá-szolást küldök.sze–retnélek megkérni egy szivességre. te-sok embert ismersz. hatudnál ojanokrol akikothol vannak és szeretnének othl dolgozni. küld il nekem az e-mail.cimüket vagy az enyémet nekik. talán néhánynak tudnék segiteni egy kis pénz-keresésbe.gondolom sok van ijen .csak nincs aki össze hozon minket. ha segitesz elöre is köszönöm. üdv. stugelné kiss mária

 4. kedves Eszter! Olyan sok helyen próbálkoztam hirdetésekkel, jelentős összegekért, de eredménytelenül. Nagyon sokan becsaptak, túl hiszékeny és becsületes vagyok. Jelenleg pl. egy magas színvonalú tanfolyamra vártam a hallgatókat,konkrét ígéreteket kaptam, jelentős összegeket költöttem nyomdára, stb. ez lett volna a teljes nyári megélhetésem , és nem jöttek el. Én telefonálgattam, és még ők voltak agresszívek. Hol érdemes hirdetni, melyik lap, vagy a Google hogyan működik mint hirdetés. Persze megfizethető áron.Ezen a nyáron megint nem lesz gyümölcs, strand, szórakozás, semmi. A nyugdíjamból jó ha kenyérre futja. Válaszod várom köszönettel Judit

 5. Judit! Épp most kaptam egy levelet egy elkeseredett tanfolyamra járótól – nem a te témádban! -, és most itt pislogok, hogy hát hogy is van ez?

  A tanító nem talál diákot, a diák nem talál rendes tanítást. Nagyon elgondolkodtató, főleg az, hogy a te hozzászólásod, és a hozzám befutott levél között körülbelül 3 perc telt el. Minden együtt áll ahhoz, hogy ezzel a témával bővebben foglalkozzunk! (Felírtam a jegyzetfüzetembe!)

  A Google hirdetést – Adwords – mindenképpen javaslom közelebbről megismerni, barátkozni vele.
  Ez olyan szinten megfizethető, hogy a hirdető határozza meg, hogy mennyit akar költeni, én magam is használom már hosszú ideje, mindent én irányítok.

  De ha megengedsz egy tanácsot, az oldaladdal kapcsolatban elgondolkodnék az online marketing tárházában rejlő lehetőségek bővebb kiaknázásával kapcsolatban. Ez némi plusz munkát jelent ugyan, de azt hiszem az eredmények majd kárpótolnak!

  Nézz szét ezeken az oldalakon:

  http://www.gazdagmami.hu
  http://www.rizsanelkul.hu

 6. Szia Eszter!
  Te egy nagyon szerencsés Hősnő vagy ,hogy ennyire le köt és érdekelnek az internet dolgai. Csak gratulálni tudok neked érte! Böbe

 7. nem volt időm végig olvasni mindent, de megakadt a szemem “a nő és a net”-en. Annyi mindent lehet a neten csinálni,de már a nyelvezete sem hétköznapi, és ha valaki nem tud angolul igen nehéz helyzetben találja magát. Több órát töltök a gépen minden nap, de segítség nélkül olyan az ember mint a farkát kergető kutya. csak forog körbe, de nem éri el amit akar. Egy ilyen hírlevél gondolom sikeres lenne, és sokat segítene azoknak akik még nem az anyatejjel szívták magukba ezt a tudást. Sok sikert

Comments are closed.