Most beszéljünk arról, ami talán benned is felvetődhetett, hogy ugyan már miért önálló téma a nők és pénz kérdésköre. Megkértem Idát, hogy részletesen válaszoljon erre, mert tőle tudom, hogy hiába próbálkozunk az életünk javításával, ha a pénzhez való viszonyunk enyhén szólva kívánni valót hagy maga után.

***

Csapó Ida - Nők és pénz
Csapó Ida - Nők és pénz

Igen, sokan megkérdezik tőlem, miért kell egyáltalán külön foglalkozni a nők és pénz viszonyával. Amikor felsorakoztatom az érveket, utána már nem kérdés a kérdés. Nézzük tehát a magyarázatul szolgáló tényeket!

A nők szegényebbek

Egy 1980-as ENSZ jelentésben ez olvasható:

„A nők teszik ki a világ népességének felét,
ők dolgozzák le az összmunkaidő közel kétharmadát,
de a világ bevételének alig egytizedéből részesülnek,
és a világ javainak csak kevesebb, mint egyszázada felett rendelkeznek.”

A világon tehát – az átlagokat figyelembe véve – mindenütt a nők a szegényebbek. Még a leggazdagabb országokban is.

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>

Az USA-ban a házasságok fele válással végződik, és ott is többnyire a nőnél maradnak a gyerekek – ő felelős ettől kezdve anyagilag önmagáért, a gyermekeiért. A válást követő első évben átlagosan 73%-kal zuhan az amerikai nők életszínvonala. Köztudott, hogy Magyarországon is magas a válási arány: 1960-ban a megkötött házasságok 18%-a végződött válással, 2005-ben ez az arány már 43% volt. Nálunk is a nőknél maradnak többnyire a gyerekek, és ennek következtében itthon is jelentősen visszaesik a nők, és tegyük hozzá csonka családjuk életszínvonala.

Aprópénz is pénz?
Aprópénz is pénz?

Közismert az is, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Az 50 év feletti amerikai nők 47%-a egyedül él, azaz önmaguk felelnek a pénzügyeikért. Az USA-beli tények és statisztikák azt mutatják, hogy 7-10 évvel hosszabb a nők átlagos életkora, de akár 15-20 évvel is tovább élhetnek a nők, mint a férfiak. Magyarországon az 1990-es évektől napjainkig a nők átlagosan 8.5 évvel élik túl a férfiakat – 2005-ben a férfiak átlagos életkora 67, a nőké 75 év volt. És ezekről az élettől kapott extra évekről anyagilag a nőknek kell gondoskodniuk.

Csapó Ida mint nők és pénz specialista immáron a 4. női pénzügyi önismereti konferenciát szervezi (ami egyébként 2009. május 8-án lesz Budapesten, és nem mellesleg ma jár le jelentkezési határideje éjfélkor! Tehát ha érdekel, akkor minél előbb foglald le a helyedet! http://www.gazdagnok.hu/2009/04/15/mitol-dol-a-le-4-noi-pui-onismereti-konferencia/).

A nők nyugdíja Amerikában körülbelül ¼-e, mint a férfiaké. Ennek okai, hogy az USA-ban egy nő átlagosan 14.7 éven át kiesik a munkából, a férfiak esetében 1.6 (!) évről van szó csupán. Történik mindez elsősorban azért, mert noha a nők szerepei megváltoztak az elmúlt 100-150 évben, tradicionálisan még mindig a nők az otthonok rendben tartói, a gyerekgondozók és -nevelők. S kevesebb a nők nyugdíja azért is, mert a nők munkabére általában alacsonyabb, mint a férfiaké még az Amerikai Egyesült Államokban is.

Legyező - női pénz :)
Legyező - női pénz 🙂

Magyarországon a KSH adatai szerint a nők bruttó keresete a férfiak keresetének %-ában így néz ki:
• 1998-ban fizikai munkánál kb. 73%-a, szellemi munkánál kb. 63.%-a,
• 2004-ben fizikai munkánál mintegy 77%-a, szellemi munkánál kb. 86%-a.
Tehát igaz Magyarországon is, hogy általában a nők munkabére alacsonyabb, mint a férfiaké. És ez még a tíz legnépesebb női (!) szakmában is így van. Egy kivételével mindenütt kereseti előnyben vannak a férfiak a 2005. évi statisztikai adatok szerint az eladók, a takarítók, az általános iskolai pedagógusok, a gyártósori összeszerelők, a könyvelők, a pénzügyi ügyintézők, a felszolgálók esetében. Csak a segédápolóknál, beteghordóknál, műtőssegédeknél, a dajkáknál nincs kereseti előnyük a férfiaknak. Egyébként ezek a területek a legalacsonyabban fizetett (női) munkák közé tartoznak. A vállalkozásokban a szintén alulfizetett, ún. segítő családtagok száma jelentős részben nő – Magyarországon több mint 70%-uk.

Hogy a nők időskorukra szegényebbek, mint a férfiak annak az is lehet az oka, hogy inkább a nők vállalnak részmunkaidős állásokat, s kevesebb jövedelmük törvényszerűen jár kevesebb nyugdíjjal. Amerikában négyből 3 nő szegénységben él időskorában, miközben 80%-uk nem volt szegény, amikor a férje élt. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 10 nőből 7 amerikai nő várhatóan szegénységben él majd a jövőben. A kiterjesztett nyugdíjkorhatár miatt 74 éves korokig pénzt kell keresniük az 1948 és 1964 között született amerikai nőknek. És nincs ez másként a magyar nők esetében sem. Az öregségi nyugdíj 2005 januárjában Magyarországon a nők esetében havi 62 ezer 500 Ft, a férfiak esetében 74 ezer 750 Ft; a különbség 12 ezer 250 Ft a férfiak javára.

A konyhapénz beosztásán túl

Kulcs a pénzhez?
Kulcs a pénzhez?

A nőknek azért is dolgozniuk kell úgymond muszájból, mert elégtelenek a pénzügyi megtakarításaik. Jelentősebbek a hiányosságaik, mint a férfiaknak, és idehaza még inkább, mint az USA-ban. Ugyanakkor az nem lehet vigasz, hogy Magyarországon a férfiak pénzügyi intelligenciája sem fejlett, hiszen mint láthattuk a nőket jobban sújtja a szegénység. S hogy ezt elkerüljék, jó előre gondoskodniuk kellene magukról. Csakhogy a nők többsége – az átlag nő – gyakran visszautasítja azt, hogy a pénzzel komolyabban foglalkozzon. És ezúttal nem konyhapénz beosztásának tudományáról van szó. Tudjuk, ez gyakran tradicionálisan női feladat, de ettől még nem lesz tele egy nőnek a saját pénztárcája, és egyáltalán nem lesz biztosított az anyagi függetlensége, öregkorára sem.

Erika Yong írja egy helyütt azt, hogy mi, nők megszereztük a végkimerüléshez való jogot – utalva arra, hogy a nők hagyományos szerepei mellett változatlanul a a vállukat nyomják az új női szerepek, például a munkavállalás mindennapos teendői. A legtöbb nőnek elege van abból, hogy a maradék kicsinyke szabad idejében újabb kötelezettségeket vegyen magára, és így utasítják vissza aztán a pénzzel való foglalkozás komolyabb vetületeit is: a pénzügyi tájékozottság megszerzését, majd azok tettekre, pontosabban pénzügyi profitra váltását.

És ez komoly csapda, szinte törvényszerűen vele jár ugyanis a kiszolgáltatottság – kerüljük hát el, amennyire csak lehet. Mégpedig pénzügyi önismeretünk, pénzügyi intelligenciánk fejlesztésével, bőség tudatunk megteremtésével.

Ezek fejlesztésére is lehetőséget ad a “Mitől dől a lé – válság idején is?” című 4. női pénzügyi önismereti konferencia, amit 2009. május 8-án pénteken lesz, és aminek a jelentkezési határideje MA, 2009. április 30-án, csütörtökön éjfélkor van! A részletes tájékoztatót, jelentkezési lehetőséget itt találod: http://www.gazdagnok.hu/2009/04/15/mitol-dol-a-le-4-noi-pui-onismereti-konferencia/

***

Köszönjük szépen Ida! Remélem, HősNőink is átérzik ennek a témának a fontosságát, a túlságosan valóságos aktualitásán túl is! Hadd dőljön az a lé! >>

(Idáról Kéner Eszter készítette a fotót: www.guglisagok.hu)

2 thoughts on “Miért önálló téma a nők és a pénz?”

 1. Ez a téma engem mindig borzongással tölt el. Valahogy sosem foglalkoznak a nők ennyire mélyen a pénzügyi dolgokkal, pedig az egész világ a pénz körül mozog…

  Annyit szeretnék hozzáfűzni a cikkhez, hogy Ida Női Pénzügyi Önismereti Trénernek vallja magát, de ez így kevés, ugyanis Ida az EGYETLEN Női Pénzügyi Önismereti Tréner (nem hiába hívják újságokhoz, rádióba, tévébe, rendezvényekre) az országban.

  Felmerülhet más trénereknél a női pénzügy, de ilyen alaposan, ennyire női önismeretre és spirituális területre koncentrálva egészen biztosan senki más nem foglalkozik vele, csak Ida.

  Tehát, ha egy hősnő szeretné felfedezni végre, hogy mondjuk miért nem tud már 20 éve félrerakni egyetlen petákot sem, holott a késztetés megvan benne, akkor erre csak Ida tud magyarázatot adni.

  És még rengeteg minden másra.

  Januárban a rizsanélkül.hu oldalunk keretében tartott tréningen Ida vendégelőadó volt, és tátott szájjal hallgattuk, és akkorákat röhögtünk néha, annyira életteli, humoros tud lenni, hogy az ember nem is gondolná, mi minden belefér Ida repertoárjába 🙂

  Azért, mert pénzről van szó, az még nem száraz, és nem fájó. Sőt, ellenkezőleg, mozgalmas, izgalmas és felszabadító. Mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt a konferencián, mert egyenlő egy katarzissal 🙂

 2. Idának írtam nemrégiben, hogy miként lehet már a gyerekekben kiaakítani a gazdagságtudatot. Olyan választ kaptam, hogy ki is nyomtattam, majd megmutattam a férjemnek, kicsit félve, mit fog szólni…
  Akkor nem olvasta el, de mikor rákérdeztem később, nem csak hogy elolvasta, de még másnak is megmutatta. Az illető ovónő, akinek leesett az álla. Csak annyit tudott mondani, hogy ebből ő is tanult.
  Köszönöm!
  Csak ennyit fűznék hozzá 🙂
  Több napsütést mindenkinek!
  JoozsaKriszti

Comments are closed.