Tizennyolc éve olvasom a könyveit. Darabját is láttam, de a Kígyó és kereszttel elkezdődött valami csendes odafigyelés, erre a mosolygó szemű emberre, pontosabban arra, amit átad.

Ő ír, én olvasom. Örülök, hogy beszélem, értem, érzem ezt a nyelvet, amin kommunikál. Tanít? Nem, inkább… Nem is tudom, minta mikor egy öreg barát, csak úgy beszél, életről-halálról, a magáéról, a másokéról, és ahogy hallgatod részese leszel a történetüknek. Az életüknek. A gondolataiknak. Kitágul az a kis, egyszemélyes élet. Kitágul százak életévé, korokon ível át. És mindezt azzal éri el, hogy beszél. Beszél nekem, velem, rólam, rólunk.

Ahogy hallgatom-olvasom, egyszerre mindaz, ami bántott, keserített: eltűnik. Egyrészt, mert viszonyítva a magam kis sápatag problémáit 1944 telének hősééhez, észbe kapok hamar, és ahogy Pósalaki bácsi mondta Nyilas Misinek: „Ugorgyunk!”, felejtem is a bajom már.

Gondviselés - Müller Péter beszélgetőkönyve
Gondviselés - Müller Péter beszélgetőkönyve

Müller Péter legújabb könyve a Gondviselésről szól. Micsoda gyönyörű, sokértelmű szó is ez! Gondot viselni valakire, gondoskodni róla egyet jelent azzal: a jólétét óvni, biztosítani. De akár ápolni betegségében. Ez tovább viszi a gondolatot arra, hogy átvállalni a gondját, viselni, hordozni, oldani. Szeretni.

Müller Péter ebben a könyvben összegez kudarcokkal áldott 73 éve bölcsességével. Önmaga is Beszélgetőkönyvnek nevezi művét. Arról beszél, hogyan tudjuk életünket alakítani, formálni. Igaz-e az, hogy a gondolatnak nagy hatalma van? Mi az, amit nem lehet kikerülnünk, amit meg kell élnünk? Van-e valódi hatalmunk a sorsunk felett? Mi az, amit magunkkal hoztunk, mi a mi dalunk, a saját, „csakmiénk” dallam? Hogyan tudjuk megjavítani vagy tönkretenni az életünket? Van-e értelmük a szenvedéseknek, nehézségeknek?

És ez a kedves, halkszavú ember, aki közvetítő könyveivel sikeresebb lett, mint irodalmárként, színpadi vagy regényíróként valaha is. Szavaiért olyan szeretetsugárzást kapott cserébe, ami betűvetőnek ritkán adatik meg. Aki nemcsak a szívekben lett sikeres, hanem nagy példányszámban fogy. Nos, ez az ember kimondta egy interjúban: „40 éven keresztül bukdácsoltam”.

Az első videó 14 perces. Az MTV Nappali műsorának 2009. november 11-i adása. Egy Katona József Bánk bán bejátszás után elvezet a válaszhoz arra, érte-e Müller Pétert íróként olyan kudarc, amely hatással volt az életére. Mit lehet tudni a könyvről? Mit olvas az író?

Müller Péter – Gondviselés
(A videó új ablakban nyílik meg. MTV1 Videótár)

A második videó csak 7 perces. A Beszélgetőkönyvről, mint „műfajról” beszél a szerző.

Beszélgetőkönyv
(A videó új ablakban nyílik meg. MTV1 Videótár)

Jó olvasgatást, gondolkodást, derűt kívánok a mai jégre hulló hóesésben!

Kelt: 2010. Boldogasszony havának 28. napján

Hantos Gyöngyi

http://blog.ladyuser.eu

Ui.: Tudatosan írtam a „beszélgetőkönyvet” egybe. Ugyanis nem egy fecsegő, csacsogó, beszélgető könyvről van szó, hanem egy új szóösszetételről. Aztán persze mindenkinek saját nyelvérzéke szerint. 😉
Uui.: Most látom a 7. oldalon, hogy maga a szerző is egybe írva, tehát összetett szóként használja. Úgyhogy ne higgyetek az MTV1-nek! 🙂 Legalábbis helyesírási kérdésekben. 😉

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

4 thoughts on “40 éven keresztül bukdácsoltam”

  1. Gyöngyi, köszönöm ezt a bejegyzést és a videok linkjét, mindkettőt megnéztem. Nagyon szeretem Müller Péter könyveit. Amikor olvasom, olyan, mintha megállna az iső, mintha hazatérnék. A gondviselést még nem olvastam, de már ott vár a polcon. Jelen pillanatban a Benső mosolyt fedezem fel. 😉

  2. Fed up with getting low numbers of useless visitors for your website? Well i want to inform you of a fresh underground tactic that makes me personally $900 per day on 100% AUTOPILOT. I could be here all day and going into detail but why dont you just check their website out? There is really a excellent video that explains everything. So if your serious about making hassle-free money this is the site for you. Auto Traffic Avalanche

Comments are closed.