Kiss Bernadett cikke

Életemben egyszer jártam asztrológusnál. Már olyan régen kíváncsi voltam arra, mit is mondhat el rólam a születési időmből.  Még a pontos órának és percnek is utána jártam a kórházban, és beültem a számítógép és az asztrológus mellé. Csak a születési időmet mondtam, semmi mást (na jól feladtam a leckét neki, gondoltam ?, és hát… igencsak leesett az állam. Végighallgattam magamról mindent, kapcsolataimat, tanulmányaimat, tulajdonságaimat, azt, hogy mit csinálok, mivel, kikkel foglalkozom, hogyan szültem, és még sorolhatnám. Én sem tudtam volna szinte többet, pontosabbat mondani magamról.

De amiért most ezt elmeséltem, az az, hogy azért csak volt az egészben egy bibi: valami nem stimmelt. Az asztrológusnő nagyon hangsúlyozta, hogy a gyógynövények fontos szerepet töltenek be az életemben, és értek vagy érteni is fogok hozzájuk. Nem termesztek valamit? Nem. Gyógyteák? Nem. Talán a homeopátia, gondoltam akkor, mert elég sokszor használom őket, bár érteni nem igen értek hozzájuk. De igazából ezek a szerek nemcsak növényekből készülnek. Ezzel el is felejtődött az egész.

Mígnem nemrégen valahogy eszembe jutott ez a történet, amikor a megrendelt illóolajainkat vettem számba. Ez az! Az illóolajok! Nemrégen kezdtem el velük foglalkozni, már a szüléseimnél is sokat segítettek. Szinte a Bibliámmá vált egy német bábaasszony, Ingeborg Stadelmann könyve,  A bába válaszol, amelyben homeopátiás szereket, gyógynövényeket és illóolajokat, speciális aromakeverékeket ajánl a várandósság, a szülés és a gyermekágy idejére. Többet közülük ki is próbáltam, és nekem nagyon beváltak.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Akkor már éreztem, hogy nagyon szeretek ezekkel a szelíd, természetes dolgokkal, főleg az illóolajokkal foglalkozni, és nemrég összehozott a sors Ujvári Gyöngyi aromaterapeutával, akivel most már közösen készítünk egy főként nőknek szóló, gyakorlati, mindennapi aromaterápiával foglalkozó weboldalt. Az aromaterápia a növények természetes kivonatait, az illóolajokat használja fel a test-lélek-szellem egyensúlyának helyreállítására. Nem vagyok szakértője a témának, de amit csak tudok, elolvasok az illóolajokról, és „iszom” a Gyöngyi szavait. Csinálok már borogatást, gyógyítom a lányom aftáját és köhögését, masszírozom a családot, bőrradírt készítek és kóstolgatjuk az aromavizeket… És elképedve hallgatom a Gyöngyi történeteit, mire is képesek az illóolajok, főként ha szakértő kezekbe kerülnek.

Megtanultam, hogy hogyan szabad őket használni: hogy ne nyúljak a cseppentőjéhez, várjam meg türelmesen, míg kicsöppen belőle az illóolaj. Hogy keverjem el mézben vagy tejszínben, ha a fürdővízhez akarom keverni. Tudom, melyiket szabad töményen a bőrre kenni és miért (a levendulát, ha pl. leforrázod magad a konyhában), és mit használjak a gyerekek közelében és mit ne.

Tudom, hogy az üzletekben hogyan válogassak, és hogy ne vegyek mesterséges illatokat, ha gyógyítani is szeretnék, nemcsak illatosítani. Most már kimosom az illóolaj párologtatót, mert tudom, hogy ha benne marad a tegnapi másfajta illóolaj, akkor ha összekeverednek, olyan hatást érhetek el, mintha tegnapi boros pohárból tejet innék ?

És még egy érdekesség a sok közül, amit pár hónappal ezelőttig egyáltalán nem tudtam: az illóolajok nemcsak az orrunkon keresztül hatnak (ott is az agyunkra egyébként), hanem felszívódnak a bőrben és a tüdőben, és a vérkeringésbe jutva eljutnak a megfelelő gyógyítandó testrészig.

De a párologtatáson és a masszázson kívül még van pár módszer, hogy hogyan használhatod őket:

•    A levegőbe permetezve is felfrissíthetjük a levegőt, főként ha túl száraz. 1 liter vízben kb. 50 csepp eszenciát oldjunk fel kevés alkohol segítségével, ezt egy szórófejes flakonnal pumpáljuk a szoba vagy a WC levegőjébe.

•    Test- és lábfürdőt, ülőfürdőt is készíthetünk illóolajokból, de előtte mézben vagy tejszínben fel kell azokat oldani, hogy ne maradjon a víz színén. Felnőtteknek 8-10 cseppet, gyerekeknek 3-4-et kell egy kád vízbe tenni.

•    Száraz módszer: szőnyegre, falvédőre, függönyre lehet cseppenteni kb. 3-5 csepp eszenciát, erre nagyon alkalmas a citrom vagy a levendula.

•    Az inhalálás főleg a légúti betegségeknél ajánlott, amikor forró vízbe 3-5 csepp olajat teszünk és ezt a gőzt szívjuk be. Ha egy textilzsebkendőre cseppentjük vagy aromaüvegcsébe tesszük, egész nap szagolgathatjuk. 🙂

•    Szaunázáskor nemcsak a légutakon, hanem a bőrfelületen is hat az aroma. Az illóolajat a kövekre locsolt vízhez lehet adni (sohasem közvetlenül a forró kőre!) eukaliptuszt, citromot, fenyőt.

•    Hasonlóan a fürdőhöz készíthetünk lemosó- vagy borogatóvizet (sebekre, sérülésekre, gyulladásokra), amit 5-15 percenként cserélni kell: 1 liter vízbe felnőtteknek 3-5 csepp illóolajat kell tenni .

•    Hajápolásnál a legfontosabb a fejbőr ápolása, az illóolajok pedig ennek a vérkeringését élénkítik, így segítve, hogy a haj is egészséges és csillogó legyen.

•    Készíthetünk különböző bőrtípusokra sampont vagy hajkondicionálót is. 30 milliliternyi illatmentes samponhoz 5 csepp illóolajat kell adagolni.

•    Bőrápoláshoz is tökéletesek az illóolajok: saját kezűleg is készíthetünk belőlük bőrtisztítókat, hidratálókat, maszkokat. Mivel az aromák élénkítik a felszíni véráramlást, a bőr tovább marad feszes és üde, selymes fényű.

•    Szájápoláshoz is nagyon hatékonyak a különböző eszenciák, 1.5 dl vízhez 1-2 csepp megfelelő illóolajat kell adni, és azzal gargarizálni, öblögetni.

Ha érdekel az aromaterápia csínja-bínja, ülj otthon a géped elé  szerdán, július 15-én este 7-kor, és egy ingyenes élő előadást, webináriumot hallgathatsz meg Gyöngyitől.

„ Illóolajokkal a női egészségért”, vagyis a leggyakoribb női problémák és betegségek lehetséges aromaterápiás megoldásairól, és főként arról, hogyan tudjuk mindezt megelőzni. Szó lesz a hüvelygombáról, a felfázásról, a húgyúti és különböző bakteriális fertőzésekről, a menstruációs görcsökről és a PMS-ről és a női test energetikai helyreállításáról. Illetve hogy hogyan tudjuk az illóolajok és virágvizek hatását segíteni az étkezéssel és a gyógynövényekkel.

Ha szeretnél részt venni a szerdai (július 15.) webináriumunkon, kattints ide a részletekért!

Jelentkezés az ingyenes, “Illóolajokkal a női egészségért” webináriumra>>

Kiss Bernadett független szülésfelkészítő. Az Illóolajok.hu weboldal szerkesztőjeként az aromaterápiát, mint kellemes, szelíd és nagyon hatékony módszert szeretné népszerűsíteni, amellyel  helyreállítható ill. megőrizhető a test-lélek és szellem harmóniája.

A gazdagság receptje