Nevezetes február eleji napok
Február 2.

A pennsylvaniai Punxsutawney városában több ezren gyűltek össze, hogy megtudják: véget ér-e hamarosan a tél vagy további zimankóra kell számítani. A rituálét minden év február 2-án tartják meg 1887 óta. Ha Phil nem látta volna meg az árnyékát, akkor idén korán lett volna tavasz. Punxsutawney-ban mindig Philnek hívják az épp aktuális mormotát. A nagy napon mindig óriási tömeg figyeli a rágcsálót, és tévétársaságok is forgatnak a parkban, ahol lakik, egyúttal ünnepséget is rendeznek a tiszteletére. 1993-ban még film is készült róla Idétlen időkig címmel, igaz, a főszerepet Bill Murray játszotta, viszont Phil önmagát alakította.

(velvet.hu)
Február 3.
A kínai Újév vagy Holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. (kínai neve: Nian) Ha eljön az ideje, mind Kínában, mind a világ különböző pontjain található kínai kolóniákban napokra megáll az élet, mindenki az Újévvel törődik, még az üzleti forgalom is leáll. Nincs ez másképp Magyarországon sem, ahol az itt élő kínaiak – ha nem sikerül hazatérniük Kínába – igyekeznek úgy megünnepelni a jeles napokat, mintha otthon lennének.
A Tavaszünnep időpontja – hasonlóan a mi húsvétunkhoz – évről évre változik, s még a kínaiak közül is kevesen vannak, akik pontosan tudják, hogy milyen elvek alapján. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a Tavaszünnep az európai naptár február 4-kéjéhez legközelebb eső újhold napján van. Ez azt jelenti, hogy a Tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. Az idei Holdújév február 3-ára esik.
A Tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák, és jókívánságaikkal halmozzák el egymást; másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is.
A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól, kisöprik. A takarítással azonban vigyázni kell: hogy a jó szerencsét ki ne kergessék az otthonokból, a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Ennek a szabálynak a megszegése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. Ha valaki Újév napján is söpörne, azzal biztos, hogy kikergetné a szerencsét a házból.
Mivel az Újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni, s megszabadulni régi rongyaitól. Még a betegek is felkelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni – még a négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál”. Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért aztán ezen a napon – bármilyen rosszak legyenek is – a gyerekeket sem szabad megverni.

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. A borítékba rejtett pénzzel azonban vigyázni kell: az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt nagy udvariatlanságnak számít.

(fengshuibolt.hu)
Február 4.
Az idei első tízmilliószoros nap!

Tündérliget

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>