Tíz aranyszabály

HősNőkblogok

Van részvényed?
Tőzsdéztél már?
Nagyon sok emberben a részvényekkel, tőzsdével kapcsolatban hibás kép él. Azonban nem lehet elkerülni a részvényeket és tőzsdét, ha vagyont szeretnél építeni. Hogyan tedd mindezt?
Meg kell ismerned néhány tőzsdei alapszabályt, és a részvényvilágban rejlő összefüggéseket kell felfedezned.
Itt az ideje, hogy átgondold befektetési magatartásodat. Az átlagemberek többsége megtakarításait takarékbetétbe, banki lekötésekbe, vagy életbiztosításba helyezi el, azonban ezek egyike sem hoz érdemleges nyereséget. Ha néha a tőzsdére tévednek, ott  a befektetői magatartásuk inkább a ruletthez hasonlít, és olyan mint a szerencsejáték, a szabályokat nem veszik figyelembe.
E mellett az átlagemberek többsége rengeteg fogyasztási hitelt vesz fel. Ki tud vagyont építeni ilyen stratégia mellett?
André Kosztolányi szerint a tőzsdézők 90 százaléka mindenféle szakértelmet és stratégiát mellőző játékos, elsősorban érzelmi alapon „játszik”.
Egy kis tanmese:
Majré Máté „szakszerű” tanácsot kap, hogy vegyen „Tuti Siker” gyár részvényeiből. Megfogadván a tanácsot, azonnal vásárol is 1 millió forintért, azonban nincs ennyi fölösleges pénze, ezért a „biztos siker” reményében kölcsönt vesz fel, és így vesz 100 db részvényt, egyenként 10 000 forintért.
Azonban a „Tuti Siker” részvényárfolyama a várakozás ellenére csökkenni kezd. Majré Máté csalódott, elveszíti bizalmát a részvényekben. Az árfolyam pedig csak csökken tovább. Barátunknak, Majré Máténak eszébe jut, hogy neki még sosem volt szerencséje a részvényekkel, nincs érzéke a befektetésekhez, még sosem volt szerencséje. Ő egy peches alak, biztosan azért kezdett el esni a részvények ára, mert ő még ezt is negatívan befolyásolja. Tönkre is mehet a cég, ha ő a részvényeket megtartja.
Majré Máté az újságokat is tanulmányozza és ennek eredményeként megállapítja, hogy esélye sincs a részvények áremelkedésének, mivel minden szakember recesszióról beszél. Ezért aztán, hogy mentse a menthetőt túlad részvényein. Egy darab részvényért 6 700 forintot kap és beletörődik a veszteségbe. A 670 000 forintból még a felvett kölcsönt sem tudja visszafizetni, ezért aztán gyorsan elkölti ezt a pénzt és a kölcsönt pedig évekig fizeti majd. Majré Máté megfogadja, hogy soha többet nem vesz részvényt, hiszen úgy sincs vele szerencséje.
Ugye, Te nem szeretnél Majré Mátéhoz hasonlóan járni? Íme, 10 aranyszabály!
  1. A tőzsdén jó és rossz idők váltják egymást.
  2. Nagy nyereségre akkor van lehetőséged, ha hajlandó vagy pénzedet hosszabb időre a tőzsdének kikölcsönözni.
  3. Vegyél legalább öt, de legfeljebb tíz féle részvényt.
  4. Akkor beszélünk nyereségről vagy veszteségről, ha már eladtuk a részvényt.
  5. A nyereség árfolyam-emelkedésből és osztalékból képződik.
  6. A tőzsdei csőd a legjobb alkalom arra, hogy olcsón, érték alatt vegyél részvényt.
  7. Ha azt csinálod, amit az átlag, akkor az eredményed is átlagosak lesznek.
  8. Ne érzelmi alapokon játsz.
  9. Részvényvásárlásra soha ne vegyél fel hitelt.
  10. Az infláció segít a részvényeknek.

Mesterfokon a pénzről


Mai zárszóként ajánlom kedvenc „Tőzsdeguru”-m egyik könyvét elolvasásra. Szórakoztató írás a tőzsdéről spekulációról, pénzről.

 

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>