Kellemesen pozitív eredménnyel zárult a HősNők.hu oldal felmérése, amely a nők pénzügyi problémáit hivatott felmérni. A kérdőív elemzése során kiderült, hogy bár nem túl sok a pénzünk, de odafigyelünk arra, hogy mire és miért költjük, spórolni is tudunk ha kell. A válaszokból az is kitűnik, hogy a hitelek miatti nyomás – a rendszeresen megjelenő hírekkel ellentétben – a tudatos vásárlórétegnél jóval alacsonyabb a vártnál.

A felmérésünk még véletlenül sem reprezentatív – mondja Vidi Rita, a HősNők.hu főszerkesztője, sikerszakértő. – Nem is lehet az, mert az olvasóink csak reményeink szerint reprezentálják a magyar nőket. Ez a kérdőív a tudatosságról szól, arról, hogy kevés pénzből, nehéz helyzetben is létezik kiút, de ehhez az kell, hogy először tudatában legyünk azzal, mi a valóság, mi a kiindulási pont.

A legfőbb problémák

A válaszadók 44%-a a kevés bevételt jelölte meg legfőbb problémájának.
14%-uk a „Nem tudom, hogyan lehetne több pénzem” problémát választotta saját esetében legégetőbbnek, tehát már a megoldáson gondolkodnak. Az adósság, mint probléma, a harmadik helyen jelent meg, 13%-nál, holott egy későbbi válaszból kiderült, hogy a válaszadók 42%-ának van hiteltartozása!

12% tartja fontosnak a jövőre szóló öngondoskodást és a gyermekek jövőjéről való anyagi gondoskodást. 10%-ot ért el „nagyra vágyó terveimhez nincs elég pénzem” probléma.

Mit mond erről a sikerszakértő?
A tudatosság diadalmaskodik: a hitel, az adósság, a tartozás nem egyenlő a problémával, főleg, ha hajlandóak vagyunk változtatni, tenni valamit a saját életünkért. Az is nyilvánvaló, hogy ugyanúgy okozhat álmatlan éjszakákat és forgolódást a célok valóra váltása, a sikerre vágyás, mint a pénztelenség. Ezért nem tartom helyesnek, általánosságban beszélni a magyar emberekről úgy, hogy „nincs pénzük és kész, pénzügyileg pedig analfabéták”, mert ez egyszerűen nem igaz. – mondja Vidi Rita.

A rezsi mindent visz?

Külön kérdésként szerepelt a rezsiköltség, mert ilyenkor tél elején, a fűtési szezon kezdete után, neuralgikus pont lehet, és mint kiderült, az is. A válaszadók 54%-a jelölte meg az „A rezsi a költségeim óriási hányadát teszi ki.” választ, és további 28%-uknál a „télen nehezebb” válasz szerepelt.  13% tartja úgy, hogy nincs oka panaszra, 5% pedig már tudatosan készül a télre, tavasszal és nyáron, így nem okoz gondot a fűtési szezon.

Hányan keresik meg a pénzt?

A válaszadók 52%-ánál két kereső van a családban, 28%-ánál pedig 1 kereső. A munkaképes korú, de jelenleg munka nélkül álló családtagok a válaszadók 32%-ánál fordult elő, 66%-uknál pedig ez a probléma nem aktuális (2%-uk nem válaszolt erre a kérdésre).

Milyen trükköket vetnek be a pénzügyek könnyítése terén?

Ennél a kérdésnél több választ is meg lehetett jelölni, de a TOP háromba a következők trükkök jutottak be:

1.)    Nem halmozom az adósságokat, és távol tartom magam a hitelkártyáktól és a kedvezőtlen hitelektől. (42%)

2.)    Bevétel-kiadás szigorú figyelése, dokumentálása. (40%)

3.)     Listával és jóllakottan járok bevásárolni. (29%)

Jakab Gyöngyi, az Újrakezdők mentora, a HősNők.hu szakértőjeként fontosnak tartja, hogy a kreativitás is megjelenik a nagyanyáinknál is jól bevált módszereken túl: – Sokan – 27% – egyszerűen a spórolás hívei, és a válaszadók negyedénél a saját készítésű dolgok is fontosak, kezdve az ételeknél, a ruhákon át az egyéb használati tárgyakig. Ez azért is jó hír, mert valaminek az elkészítése külön örömet okoz. – mondja a szakértő.
Mire költenének?  – Jó hír az alapítványoknak.

Több kérdést is szenteltünk ennek a témának, mert kíváncsiak voltunk, mire vágynak a válaszadóink, és ezeknek valóban a pénz-e a gátja – mondja Dusik Andrea, pénzügyi tanácsadó, a HősNők.hu pénzügyi szakértője. Az első kérdés a lottófőnyereményre vonatkozott, a második kérdés évi százmilliós fizetésre – tehát munkáért kapott jövedelemre -, a harmadik kérdés pedig úgy szólt: „Mi az az 5 dolog, amit úgy érzed, hogy megérdemelsz, de most a pénz miatt nem engedheted meg magadnak?”.

Ezekre a kérdésekre saját szavaikkal kellett megfogalmazni a választ.

Skultéty Andrea,  a HősNők.hu tudatos életvezetés szakértője szerint, nagyon kellemes meglepetés, hogy szinte minden válaszadó adakozni szeretne. A lottó ötös felét/harmadát a válaszadók kétharmada azonnal elajándékozná, rokonoknak, ismerősöknek, alapítványoknak.
A válaszadók közel 100%-ának életébe beköszöntene a boldogság, ha sokat keresnének. Kevesebb lenne a stressz, nagyobb biztonságban éreznék magukat.

Egy másik kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy legfontosabb céljuknak a pénzügyek terén az anyagi biztonság elérését tekintik. Ez a lehető legfontosabb eredménye a felmérésnek – hangzik a tudatos életvezetés szakértőjének véleménye.

Amire nem jut…

Amire a legkevésbé jut, illetve legkevésbé költenek jelenleg a válaszadók, az a kultúra, szórakozás, a minőségi élelmiszerek, és főként önmaguk fejlesztése.

Forrás: HősNők.hu – https://www.hosnok.hu

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>

One thought on “Mégsem olyan katasztrofális a lakosság pénzügyi kultúrája?”

Comments are closed.