Ne engedj a csábításnak!!

HősNőkblogok

A banki reklámnak se dőlj be!!!
Tegnapi bejegyzésemben már írtam a bankbetétről. Sőt találhatsz összefoglaló táblázatot is a megtakarítási formákról.
Ma a lekötéssel, a lekötött betéttel foglalkozunk.
Ebben a táblázatban láthatod a lehetséges időtávot, a kockázatot, az előnyöket és a mérlegelendő információkat a betétlekötéssel kapcsolatban.

* OBA szerint
Miről kell döntened betét lekötéskor?
Betét lekötésekor a bankkal kötött megállapodásodban kerül rögzítésre, hogy mennyi időre kötöd le a pénzedet (kölcsön adod a banknak a pénzedet) és ezért- a banki hírdetménynek megfelelően- mennyi az elérhető kamat mértéke. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy a kamatokat a bank milyen időközönként írja jóvá a számládon. A betét lekötési ideje meghatározott időtartamra (pl. egy hónapra, két hónapra, vagy akár egy évre) szól, és alapesetben lejáratkor a lekötött összeg a kamatokkal együtt visszakerül a folyószámládra. A különböző lekötési időkre a bank általában eltérő kamatot fizet, sőt a kamat mértéke a lekötött pénz nagyságától is függhet.
Tehát! Ne dőlj be a banki reklámoknak, a kirakatokon virító hatalmas „kamattól”, mert a lényeg az mindig az apróbb betűk között lapul!
Banki munkám során sokszor tapasztaltam, hogy a rafinált, új lekötési lehetőségek mennyire megtévesztik a kevesebb ismerettel rendelkező embereket. Ami persze nem is csoda. A kombinált akcióknál előfordul, hogy külön „díjazásban „ részesül a frissen érkezett pénz.
Ha van megtakarított pénzed, akkor figyelj, hogy melyik lekötési mód az, ami céljaidnak a legmegfelelőbb. Mérlegeld, hogy meddig nem akarod majd felhasználni. Ha van közelebbi terved ezzel az összeggel, de még nem tudod, pontosan mikor lesz esedékes, akkor inkább a havi lekötést válaszd, kamatos kamattal történő folyamatos újra lekötéssel. Ezzel a móddal csak egy tört kamatösszeget veszthetsz csak, ha a fordulónap előtt lenne mégis szükséged a pénzre.
Az akciós kamattal lekötött betétek általában az akciós időszak végén kedvezőtlenebb kamatozással „ketyegnek” tovább. Például elhelyezed a pénzedet egy 2 havi akciós lekötésbe, ami 9 % kamatot ígér. (természetesen alapesetben a 9 % az éves kamatláb, tehát nem a 2 hónapra fogsz ennyi kamatot kapni) Ez az akciós kamatlád (töredék) a 2 hónapra szól, tehát a 2 hónap lejárta után már nem a 9 % lesz az érvényes kamatláb a betétedre. Ezért érdemes a betétlekötéskor erre is rákérdezned.
Na, mára ennyi!
„Házi feladat”- nézz körül a bankok akciós ajánlatai közül, hasonlítsd össze őket.
ui.: Elnézésedet kérem, amiért a tegnapi napon nem került fel bejegyzés, de készítek Neked valamit 🙂 és azzal töltöttem el sok időt. Remélem, majd a meglepi tetszeni fog!

 

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>

Légy te is kreatívabb!