Money, money, money…avagy költőpénz a nyaralásra

HősNőkblogok
A gazdasági válság miatt összébb kell húznod a nadrágszíjat? A szűkös családi költségvetés miatt nem terveztél nyaralást? Most viszont találtál egy szuper, akciós last minute utat? Váltani szeretnél pénzt az utazáshoz?
Ha nagyon kiszámított a költségvetésed, akkor az is fontos lehet, hogy milyen áron kell kalkulálnod a valutával.
Természetes, hogy a vakációhoz szükséges valutavételnél néhány forintos árfolyammozgás nem jelent nagy különbséget. Azonban abban az esetben, amikor 270-ről 290-re változik az euró-árfolyam, az már jelentős eltérést okozhat a külföldi szabadság összköltségénél.

Mikor érdemes megvenned a költőpénznek szánt valutát?

Számolj!

Árfolyam
280 Ft
300 Ft
272 Ft
500 EUR ára
140.000.-
150.000,-
136.000,-
“veszteség”
10.000 Ft
“nyereség”
4.000 Ft
Például: egy átlag 4 fős család átlagos költekezését vedd alapul és kb. 500,- euróval számolj egy egyhetes nyaralásra. Ebben az esetben a 20 forintos árfolyam-változás  10.000,-Ft különbséget, cca 10%-os drágulást jelent.
Ha még nem gondoskodtál külföldi utadra költőpénzről, akkor érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználnod. Igaz,van arra némi esély, hogy a 270-es szintet is megközelítse az euró árfolyama a következő hetekben, a veszélye annak nagyobb, hogy újra 285 forintos ár közelébe kerüljön.
Az aktuális árfolyamokat nézd meg ITT!!>>>
FONTOS!!!

A Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének javaslatai:

– csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában válts valutát, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik, és ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
Az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve (Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő). Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő, engedélyekkel rendelkező néhány irodára, cégre jellemző.
– Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyél magaddal.

A pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, amennyiben ilyet nem kapsz, feltételezhető, hogy engedély nélkül üzemelő pénzváltó áldozataivá válsz. Illegális valutaváltók esetében, bármilyen visszaélés esetén lehetetlen kártérítést, jogorvoslatot elérni.

Légy óvatos és körültekintő!

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>

Légy te is kreatívabb!