Ezt a levelet tegnap kaptam, e-mailben. Mivel a pénzszemináriumunk kapcsán a téma igen csak érdekes volt számomra, adtam egy kegyelempillantást a levélnek, annak ellenére, hogy tipikus hoax, vagyis lánclevél. Ez a levél valószínűleg évek óta kering a neten, ahogy az már csak szokott lenni, de ebben kiváltképp akkora butaságok vannak, hogy úgy döntöttem, meg is osztom veletek.

Elöljáróban megjegyezném, hogy magánvéleményem szerint a babonákkal, hiedelmekkel mindaddig semmiféle gond nincs, amíg azok nem válnak kényszeressé, és a rituálék elmulasztása nem vált ki pokolian rossz érzést. Amint egy babona vagy hiedelem, vagy akár hitrendszer elkezdi negatívan uralni az életünket – kvázi függőségbe kerülünk -, akkor egyértelmű, hogy az a babona vagy hiedelem inkább árt nekünk, mint használ. Babonákról, hiedelmekről, a pszichológus szemével>>

A babonákkal még az is a problémám, hogy kiváló racionalizáló tényezők. Bár a levélben nem szerepel majd itt alább, de nálunk is elterjedt tévhit, biztosan te is ismered, hogy ha letesszük a táskánkat a földre, akkor belemászik a szegénység.

Ühüm… Akkor a most nehéz helyzetben lévők biztosan azért vannak nehéz helyzetben, mert letették a táskájukat a földre, igaz?

Viccnek is rossz. Csak az a baj, hogy ezt nagyon sokan komolyan gondolják. De ugyanide sorolható az a szituáció is, amikor a kormányt szidják egyesek, meg a szomszédot, meg a multikat, és sorolhatnám.

Először mindenkinek a saját háza előtt kellene söprögetnie… Persze a seprű kevés lesz, hogy ha hegyekben áll a lom és a sitt valahol… Megnyugtatlak, sokak háza előtt áll hegyekben, de ők azt hiszik, a kormány, a multik, és a szomszédok hordták oda.

Na, de térjünk a borzalmas tévhitekre, amik a pénzzel kapcsolatosak!
Íme a levél:

Hogyan fogadjuk a pénzt?

 • A megdolgozott pénz úgy fog gyarapodni és szeretni a Te házadat, ha fizetési napon abból egy fillért sem költesz, hanem az ott tölt nálad egy éjszakát.
 • Egyes bölcs papok szerint egy nagyobb összeget egy éven keresztül kell tartani egy számlán, amely „feltöltődik” az energiáddal és vonzani fogja a többi pénzt hozzád.
 • Nem lesz pénzed ha fütyülsz a lakásban, vagy kézzel törlöd le az asztalról a kenyér morzsát.
 • Nem szabad a szomszédtól egyszerre kenyeret és sót kölcsön kérni a szerencse elmegy a házadtól másik családhoz.
 • Ha a házba fertőzött pénz kerül a seprűt nyéllel lefelé kell tárolni.
 • Fizetésemelést csak szerdai napon szabad kérni.
 • Ne fogadj el pénzt hétfőn, ne adj kölcsön kedden és ne add meg az adósságod pénteken.
 • Megadni vagy adni pénzt reggeli előtt nem szabad, mert az esti ígéretedet teszi tönkre.
 • Óvakodj a váltásoktól és a gyakori kölcsönzéstől, törekedj arra, hogy a pénzed visszakerüljön hozzád.
 • A szekrényben hagyott szezonális ruháidban soha ne hagyj pénzt és számlákat.
 • A pénz nem szereti a lyukas zsebeket és a gomb nélküli ruhát sem.
 • A pénztárcád soha ne maradjon üresen, mindig hagyj benne egy érmét.
 • A papírpénzek mindig arccal feléd álljanak benne.
 • A tárcád legkisebb zsebében tarts egy 1 dollárost háromszögbe összehajtva és mellé tégy egy olyan apró pénzérmét, amely lehet (első fizetésedből, egy jó embertől vagy jó üzletből származó is). Ezt az érmét soha ne költsd el, mert ez egy szerencsés talizmán lesz, hogy a pénz ne haragudjon meg rád és vonzza a többit a kezedhez.
 • Nyereményből származó, nem becsületesen szerzett, talált, ajándék pénzek nem hoznak szerencsét ezeket ne tartsd magadnál soha. Add ezeket a rászorultaknak, vagy mihamarabb költsd el.

Elolvasva ezeket a sorokat, megérted mostantól, hogy a pénzt nagyon könnyű elveszíteni és nagyon nehéz megtartani. Ahhoz, hogy ne veszítsd el a pénzedet tartsd be a fent említett törvényeket!

Azért, hogy minél több pénz vonzódjon hozzád küld tovább ezt a levelet a barátaidnak, ismerőseidnek ICQ vagy E-mailen és a pénz  elindul  hozzád, de te mutasd a pénzednek, hogy milyen drágák ők neked és mennyire szereted őket.
Ha tovább küldés nélkül  kidobod ezt a levelet, akkor egy szegény év köszönt be hozzád.
Ha viszont legalább két barátodnak tovább küldöd, akkor három szerencsés éved lesz, sok pénzzel.
Küld el ezt a levelet a barátaidnak és látod az eredményt a felsoroltak szerint:
1 barátnak ~ és a pénz elindul hozzád egy év múlva
3 barátnak ~6 hónap
5 barátnak ~ 3 hónap
6 barátnak ~ 1 hónap
7 barátnak ~ 2 hét
8 barátnak ~ 1 hét
9 barátnak ~ 5 nap
10 barátnak ~ 3 nap
12 barátnak ~ 2 nap
15 barátnak ~ 1 nap
20 barátnak ~ 3 óra

Arra gondoltam, hogy hosszasan kifejtem a véleményemet az összes pontról, de aztán rájöttem, hogy ezt inkább rád hagyom, az olvasóra.

Kérdezz meg bárkit, aki szerinted gazdag, vagy jómódú, vagy éppen nincs semmiféle anyagi gondja, hogy ezek közül a rituálék közül mit alkalmaz a gyakorlatban, és miért! Vagy ha nem ezeket alkalmazza, akkor mi mást?

Nekem egyetlen „heppem” van a pénzzel kapcsolatban: nem gyűröm be a tárcámba, illetve, ha mégis – mert például a pénztárnál fizetve már a nyomomban van a következő vásárló, és nyilvánvalóan útban vagyok -, akkor odébb megyek, és amint lehet, kiigazítom. Nem vasalom ki, de nem is trehánykodom el ezt a mozzanatot. Ez a szokásom megvolt szegényen is, és megvan most is, gazdagon.

Az, hogy mennyi pénz, milyen érme van a tárcámban, az tökéletesen mindegy, főleg manapság, amikor van bankkártya. És sorolhatnám az érveket, de nem teszem, mert azt szeretném, hogy Te gondolkodj el a fentieken!

Néhány, pénzzel kapcsolatos írásomban már említettem, hogy a pénz olyan, mint a kalapács. Semmivel sem kell jobban szeretni, és tényleg csak annyit kell érteni hozzá, amennyi a használatához szükséges.

Senki nem vert még be szöget, aki nem tudott bánni a kalapáccsal.

Feladat, és szerintem jót fogsz derülni Te is:

Olvasd végig a fenti szöveget úgy, hogy a pénz helyett a KALAPÁCS szót gondolod oda. Mint eszközt, mint tárgyat, mint célt.

Meg fogod látni, hogy ezért butaság az egész szöveg: nem fetisizálni kell a pénzt, nem bálványozni, hanem ISMERNI. Pont ezért tartjuk szombaton a szemináriumot, hogy megismerd, de már nincs sok idő jelentkezni, holnap zárulnak az ajtók>>

Nos? Mit gondolsz? Milyen babonáid vannak a pénzzel kapcsolatban? Mit szólsz ezekhez, amiket a lánclevélben szerepelnek?


Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>

8 thoughts on “Borzalmas tévhitek a pénzről”

 1. Hát ez a lista tök cuki 🙂
  Ezek nem arra vannak, hogy megtartsuk őket, csak hogy szórakozzunk egy jót 🙂

  Én adok egy JÓ babonát: Ha olyan lánclevelet kapsz, amiben az van, hogy küldd tovább X embernek, tippeld meg mennyi időt vennez igénybe és aznap annyi időt tölts olyasmivel amit örömmel végzel és pénzt hoz. Ez utóbbi BIZTOSAN kifizetődik és boldogabbá tesz Téged 🙂

 2. Minden lánclevelet azonnal törölni kell. Kivéve, ha cikket lehet belőle írni 🙂 (Ezt a vírus kommandón rendszeresen csinálom, mert sokakban kérdések merülnek fel az ilyen levelek kapcsán, és válaszokat várnak. Hát, megadjuk :)).
  UTÁNA törlöm.

 3. „Ahhoz, hogy ne veszítsd el a pénzedet tartsd be a fent említett törvényeket!” Ahhoz, hogy ne kerülj a pokolba, be kell tartanod isten törvényeit. Hasonlít egyes fanatikus vallástörvényekhez. Csináld amit mondok, vagy vesztes leszel! Isten adott nekünk logikus gondolkozást is, ami megvéd az ilyenektől és segít a túlélésben is. Ezt kell fejleszteni és ebben sokat segít ez a weboldal!

 4. Erről eszembe jutott egy graffiti:
  „Egyszer régen, nagyon régen a pénz ünnepélyes keretek közt megfogadta, hogy csak azé lesz, aki nagyon szereti.”
  🙂

 5. Nekem némelyik tipp olyan „fengsúlyos” szagú volt… 🙂

  Remélem, nem taníttok hasonlókat a FS workshopban…

 6. Lili!
  Bocsánat, ha tévednék, de mintha némi élt éreznék ki a szavaidból?
  A kínai öt elem tana sokat foglalkozik a pénz és a gazdagság témájával is. De azok nem babonák, vagy hiedelmek.
  Sokkal inkább a tudatosságról szól a dolog, mint a hitről. Én azt szeretem, amiben nem kell hinni, mert bizonyítékot szolgáltat a gyakorlatban :))

  Egyszer gyere el, és nézd meg, miről van szó a Workshopon, mielőtt eldöntenéd, hogy miről van szó 😉

 7. Körlevél?

  Sajnos lassan már az első mondatból tudom, mi lesz, annyira szeretnek vele. 🙁

  Ha szép történet vagy arról szól, tegyünk jót, szeressük egymást, tovább küldöm annyi embernek… akinek sztem fontos lehet.

  A többi kuka. Néha visszakérdezek, megkapta-e az ígért laptopot, Bill Gates pénzét 😀 vagy felhívta-e a szegény apukát, akinek sokadszor haldoklik uakkora gyereke. 🙁 Válasz általában nincs. 🙂

  Egy gondom van velük: elveszik az életem! :@ Az IDŐM megy rá a sok hülyeségre. Ha legalább megmosolyogtat…

 8. Nem vagyok babonás,ezért hülyeség az egész nem olvastam végig erre nem pazarlom a drága időm.

Comments are closed.