Bankkártyák és a biztonság? IV.

HősNőkblogok

Pénz a „falból”, avagy a biztonságos ATM használat

Mielőtt használnád az ATM-et (készpénzt vennél fel vagy fizetnél be, mobiltelefon kártyát töltenél fel, stb.) mindig ellenőrizd, hogy nem látsz-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait a berendezésen (legfontosabb, hogy a kártyanyílásra nincs-e ráragasztva valami)! Nem árt ha a plafont is megnézed. Igaz, hogy a bankok az ATM-eket is figyelik kamerevál, de sosem olyan helyre és szögben vannak felszerelve, hogy a bankjegykiadó billentyűzete a „látómezőjében” lenne. Ha bármi szokatlant tapasztalsz, ne használd az automatát és azonnal hívd a HelpDesk-et vagy értesítsd a közelben lévő Bank fiók ügyintézőit!

Akkor se használd az automatát, ha bármiféle hibaüzenetet látsz a képernyőn!

Mielőtt kártyádat  előveszed, nézz körül, ne álljon senki közvetlenül mögötted!  (Sajnos, nem minden banknál van megoldva, hogy a berendezésnél egyszerre csak egy személy tudjon tartozkodni.)

Győződj meg róla, hogy nem látsz-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket!

Úgy állj a berendezéshez, hogy ne láthassák, amint PIN-kódot megadod, és azt se hogy mennyi pénzt veszel fel. Takard kezeddel el a billentyűzetet, amikor ezeket az adatokat megadod!

Legyen gyanús, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyáját nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát! Még véletlenül se add ki a kezedből a bankkártyád és ne áruld el a PIN-kódod!

Mi van, ha az automata elnyeli a kártyát ?

Több oka lehet. Például: a készpénzfelvét befejeztével nem vetted el időben a kiadott kártyát, többször adtad meg hibásan a PIN- kódodat, vagy illetéktelen személy már korábban letiltott kártyával kezdeményezett tranzakciót.

DE, ha ezen okok egyike sem áll fenn vagy technikai hibára utaló üzenetet nem ír ki az automata, azonnal hívd a HelpDesk-et. Lehetőleg az automata mellől telefonálj, ne menj el a helyszínről, amíg az ügyintézőtől nem kapsz segítséget, hogy mi a további teendő! Ne feledd, ebben az esetben sem kérheti a   bank ügyintézője a PIN-kódod, amennyiben ez megtörténik, biztos, hogy nem jó számot hívtál!

Ne hagyd, hogy egy ismeretlen helyetted hívja a Bankot, hiszen nem tudja ellenőrizni, milyen számot hívott, és ki van a vonal túloldalán, ezáltal könnyen illetéktelenek számára adhat ki bizalmas adatokat!

Ha megkaptad a pénzed…

…rögtön tedd el a kártyád, és a pénzt lehetőség szerint később, ne az ATM-nél, hanem egy biztonságos helyen számold meg!

A bizonylatot is mindig tedd el, sose hagyd az automatánál, hiszen azon fontos adatok vannak! Amennyiben úgy gondolod, hogy nem lesz rá szükséged, válaszd inkább a „Készpénzfelvétel bizonylat nélkül” lehetőséget a tranzakció kezdeményezése során!

Ma már sok bankjegy-automatánál készülhet biztonsági videofelvétel (általában a berendezésben kb. nyak/fej magasságban van) .

Mára ennyi, hétfőn ismét vásárolunk egy kicsit!!

Az infókat oszd meg barátaiddal! 🙂

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>