Bankkártyák és a biztonság? III.

HősNőkblogok
PIN kód 1×1, avagy kezeld a PIN-kódot is biztonságosan
Amennyiben új kártyát rendelsz : a PIN-kódot annak elolvasása és memorizálása után, a PIN borítékkal együtt semmisítsd meg!
A kártyához tartozó PIN-kódot kezeld szigorúan bizalmasan, titkosan, ne add meg senkinek!
Ne jegyezd fel – se kódoltan, se kódolatlanul, se noteszba, se mobiltelefonba – semmilyen formában! Ha könnyen megjegyezhető kódot szeretnél kártyádhoz, amelyet Te határozol meg, ma már erre is lehetőséged van. Általában a bankok saját üzemeltetésű bankjegy-automatáinál lehetőséged van a „gyárilag” kapott PIN megváltoztatására. Ebben az esetben javaslom, hogy kerüld az egyszerűen kitalálható, kikövetkeztethető számokat (pl. születési dátum, irányítószám)!
A PIN-kódot csak ott add meg, ahol ezt vásárláskor  az elfogadóhelyen üzemelő   POS terminál kéri!
A bankjegy-automaták minden esetben kérik a kódot a tranzakcióknál!
Azt sose mond ki hangosan, mindig saját kezűleg, Te magad, saját kezeddel eltakarva üsd be!
Itt megemlítem, mert fontos, hogy néhány napja olvastam egy netes publikációban, hogy ha egy esetleges kényszerített készpénzfelvételnél (így akarnak kirabolni Téged) fordítva adod meg a PIN kódodat, akkor minden lárma nélkül a gép automatikusan jelez a rendőrségre. NA EZ AZ, AMI NEM IGAZ!!!. A PIN-kód beütésekor a kártyarendszer csak azt vizsgálja, hogy a megfelelő számkombinációt használtál-e, így amennyiben azt fordított sorrendben adod meg, a bankjegy-automata téves kódként értelmezi. Ha ezt a műveletet többször is megteszed, akkor a többszöri hibás kísérlet után a kártyádat vissza sem adja a berendezés.
Szintén fontos, hogy sem banki ügyintéző, sem kereskedő, sem a rendőrség a PIN-kódot nem kérdezheti meg, még a Te személyednek beazonosítása miatt sem! Azonnal kezdj el gyanakodni, ha valaki telefonon vagy személyesen elkéri a PIN-kódodat.
A bankfiókoknál 24 órás zónában (elzárt térben) lévő ATM-ekhez nyitva tartási időn kívül a kártyád az ajtónyitón történő áthúzásával juthatsz be. Ebben az esetekben sem kér  PIN-kódot egyik bank sem, és nem is helyez el a kód megadására szolgáló billentyűzetet! Ha mégis ilyennel találod szemben magad, akkor ne húzd át kártyát az olvasón és értesítsd a bankot az ATM közelében lehelyezett HELPDesk/ CallCenter telefonszámon.
Na, mára ennyi!  Holnapután  még folytatom a bankjegykiadó  berendezésekkel kapcsolatos biztonság témakört!!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg barátaiddal!!

Minden könnyebb, ha van elég pénzed.
Hogyan legyen pénzünk?
Hogyan érjük el az anyagi függetlenséget?
Részletek és jelentkezés itt>>