Túrós rétes (Τυρόπιτα)

Megint pita:) megint többen összegyűltünk a családból az utóbbi napokban, így hát közkívánatra megint pita lett tegnap. Most a hagyományos tiropita-t készítettem, melyet már egyszer leírtam itt, de azóta sokkal profibban kiegészítettem a pita alapreceptem leírását.
Most annyit változtattam az alaprecepten, hogy a 4 csésze lisztből egyik finomliszt lett. Hihetetlen, mennyire megváltoztatta a lapok állagát, igaz ezt csak én érzékelem igazán, aki készítem. A lapok ropogósak lettek, de sokkal könnyebben lehetett őket nyújtani, nem szakadtak olyan könnyen és így vékonyabbak lettek. Úgyhogy ezt a változtatást megtartom, ki fogom egészíteni az alaprecept leírást is ezzel a megjegyzéssel.
A töltelék nagyon egyszerű: az eredeti recept szerint fél kg fetasajt kell bele, de tapasztalatom szerint akkor finom, ha többféle sajt kerül bele. Én most az 500 gr sajtcsomagot feta-ból, anthotiro-ból (tehéntúró jellegű, sótalan túró) és sárga Kerrygold sajtból állítottam össze. A sárga sajtot a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem, a többi sajtot/túrót villával összetörtem. Még jött hozzá:
  • 1 kiskanál só (ha csak feta, akkor nem kell só!)
  • 6 enyhén felvert tojás
  • annyi tej (kb. 500 ml), hogy folyós masszát kapjunk
  • kiskanál bors

A lapokat az alapreceptben leírt módon elkészítettem, majd 4 lapot a tepsi aljába helyeztem, miután egymás között alaposan megolajoztam őket, ahogy azt már annyiszor itt leírtam, fotóztam. Rá jött a töltelék, majd a maradék 4 lap, a széleiket levágtam, behajtogattam, olajjal kenegettem, vízzel fröcsköltem, bevágtam és 190 fokos sütőben alsó rácson kisütöttem. Mindenki nagy megelégedésére:)

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A gazdagság receptje