Tiszta Hétfő (Καθαρή Δευτέρα)

Hát elverte a napot az eső. Tegnapelőtt több mint 20 fokban tettünk vettünk és szerveztük a Tiszta Hétfőt, ma pedig havas esőre ébredtünk és reggel óta nyomja, alig 2 fok van, erős északi széllel és nagyon erős esővel. Szerencse tegnap megejtették a fiúk a hagyományos sárkányeregetést, mert aki a mai napra várt, hoppon maradt. Roviesbe mentünk vendégségbe, persze ez olyan mindenki összedob valami kaját nap szokott lenni, így maradtunk a hagyománynál.
Én elkészítettem a reggel 2 szép lagana kenyeret, az egyiket olívásan, a másikat simán, készítettem egy finom finom citromos darás sütit, a hagyományos “ravani”-t és szőlőlevél töltikéket, pontosan 75 darabot, ezekkel tegnap délután szórakoztam vagy 2 óra hosszat. A szőlőlevelek a nyári kertünkből voltak és a mélyhűtőben tartogattam őket. A ravani receptet majd holnap írom be, mert nem tudtam még lefényképezni, ugyanis a fényképezőgépemet lemerült akuval vittem, így csak pár, nem túl jól sikerült kép lett.
A szőlőlevél töltikéket nagyon részletesen leírom ITT.
A lagana-ról pedig már tegnap beszámoltam.
A barátainknál a gyönyörű konyhai asztalra pakoltunk fel mindent és onnan pakoltunk a tányérjainkba. Mikor odaértem fedeztem fel hirtelen, hogy a fiam külön kajáját itthon hagytam, mert ő nem eszik semmiféle tengeri herkenytűt vagy egyéb húsmentes finomságot – sajnos –  így a háziasszony kénytelen volt feldobni egy fazekat és tésztát kifőzni, meg egy doboz paradicsomos darált húst kifagyasztani. Nagyon sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztam, pedig előre szóltam neki, ne foglalkozzon a gyerekkel, mindenét viszem..
Az általam vitt 3 ételen kívül volt még kétfajta ikrapaszta, egyiket sógornőm készítette kenyérrel, a másikat a vendéglátó asszony kenyér és krumpli nélkül, krémesre. Mindkettő nagyon finom volt! Aztán volt egy nagy tál vegyes saláta: káposzta és paradicsom, kevés római salátával, egy tál savanyúság (hagyományos ezen a napon), egy tál finom ecetes polip melyre vékonyan sárgarépát reszeltek, ez egészen új íznek számított nekem, nagyon ízlett. Fekete szemű babsaláta és sok mandulás halva. Sógornőm hozott római saláta leveleket és friss zöldhagymát, de nem vágta meg salátának és más sem, így csak a hagymát ettük ki a levelek mellől:) A vendéglátó barátnőm 80 éves pap édesapjának nagyon ízlett az olívás laganam:)
Minden jó és szép volt, csak siettünk haza, féltünk nehogy megint lehavazzon és ne jussunk el a  házig.
Közben elemlegettük, hogy tavaly Tiszta Hétfő délutánján megint olyan hóvihar volt, hogy az Athénba hazatérő B. barátnőmék 4 órát álltak egy dugóban a sztrádán a hóesésben, mert Malakasa-nál a havazás miatt lett egy olyan baleset, amelyik teljesen lezárta a forgalmat. Ráadásul korán elindultak a rossz idő miatt, de éjjel 12-re érkeztek meg Athénba, 8 óra utazás után!

Vajon az idén ezért (is) döntöttek úgy, hogy megszakítják a hagyományvonalat és nem jönnek ki hozzánk vidékre sárkányt repíteni? Ha ti látnátok ezeket a képeket az idei telünkről, nekiindulnátok?

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/