Névnapi ebéd 2. folytatás: Citromtorta (Τάρτα λεμονιού)

A citromtorta egy linzer alapba öntött citromkrém, lehűtve. Nagyon nagyon finom, annak ellenére, hogy a kinézete nem különleges. Igaz én nem díszítettem semmivel. Lehet mandulás alapot sütni neki, gondolom az finomabb  mint az egyszerű. Igaziból én is azt akartam, mert van itthon mandulabelem, de valahogy útközben kiment a fejemből, így maradt az egyszerű linzertorta alap.

Gondolom mindenki tudja, de aki esetleg nem, annak elmondom, hogy ezt a fajta omlós tésztát úgy kell összegyúrni, hogy lehetőleg egyáltalán ne érjünk hozzá kézzel, vagy ha igen, csak az utolsó percekben, éppen csak annyira, hogy a végső labdát megformázzuk, amelyet aztán nyújtás előtt a hűtőbe kell tennünk minim 1 órára.

Hozzávalók az alaphoz:

23 dkg liszt
csipet só
14 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4-5 kanál hideg víz

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---
A lisztet a tojássárgájával és a vajjal egy omlós tészta gyúróval vagy villával alaposan összekavarom. Nagyon oda kell figyelni, hogy a tojássárga teljesen és egyenletesen eloszoljon a tésztában, mert ha nem, felpúposodhat bizonyos helyeken a ráhelyezett bab ellenére is. A hideg vizet a végén teszem hozzá és annyi kell, hogy egy puha de nem ragacsos tésztát kapjunk. A végén elkerülhetetlen, hogy hozzá nyúljunk kézzel is, de hamar össze kell gyúrni, ne legyen ideje a tésztának a kezünk melegétől felmelegedni. A labdát beletesszük egy nylonzacskóba vagy fóliába és minim 1 órára hűtőbe tesszük.
Miután kivesszük a hűtőből, egy kisebb nyújtófával belesimítjuk a tortaformába (24 cm átmérő), majd a széleit kézzel felhúzzuk a tortaforma szélére. Beborítjuk sütőpapírral és jó sok nyers babot öntünk erre, nehezéknek, hogy ne tudjon a tészta felpúposodni. Ha mégis felpúposodna, mint most nekem, akkor miután a szélei szépen megbarnulnak és kivesszük a sütőből (kb. 15-20 perc közepes lángon) és természetesen a babot és a sütőpapírt eltávolítjuk róla, egy kanállal óvatosan lenyomogatjuk a felpúposodott részt még úgy melegében. Sokan ajánlják, hogy ezen a ponton a tortaformát még visszategyük kicsit sülni, a bab nélkül, de vigyázat, nem szabad pirosra sütni a belsejét is, mert kőkemény lesz, valóban csak 5 percre tegyük vissza, nem baj, ha sápadt marad a torta alja. Mielőtt a krém belekerülne, a tortaalapnak szoba-hőmérsékletűre kell hűlnie.
Krém-hozzávalók:
250 gr porcukor
kb. 5 citrom
4 tojás
30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
Ajánlatos bio-citromot használni, az enyémek a kertemből valók, így biztosan tudom, nincs semmi vegyszer rajtuk. 2 citromnak a héját lereszelem, vagy krumplihámozóval levágom és apróra vágom.
Összekavarom a porcukorral.
A tűzhelyre készítek 2 edényt, úgy, hogy gőz fölött tudjam a krémet kikavarni. Ha nincs erre való készletünk, olyan edényeket válasszunk, hogy a felsőnek ne érjen bele az alja a forró vízbe.
A fölső edénybe öntjük a citromreszelékes porcukrot.
..majd kicsavarjuk a citromok levét, leszűrjük és kimérünk 150 ml-t. Én véletlenül többet tettem bele, kb. 180 ml-t és féltem, hogy túl savanyú lesz, de szerencse nem. Azért nem ajánlom a 160 ml-nél többet, mert lehetnek olyanok, akiknek túl savanyú az ennél több.
Közben persze a víz ami az alsó edényben van elkezd forrni és a felső edény melegedni, ezért sietnünk kell a tojással, mert ha felforrósodik előbb a cukros lé, megfőnek benne a tojások! Ha valaki kicsit fél az egésztől, mert először csinálná, akkor azt ajánlom, először a cukrot és tojást keverje össze még úgy hidegen és utána helyezze az edényt az alsóra, amiben már forr a víz. Tehát, jöjjenek a tojások.
Na ki találja ki, melyik kettő a falusi, házi tojás és melyik kettő Lidl-s?:) ..igen, igen, én is észrevettem, hogy kevés tojáshéj került bele és kiszedtem:)
Ezt az egészet most egy habverővel nagyon gyorsan és folyamatosan keverjük, egy pillanatra sem szabad otthagyni! Kb. 5 perc az egész, nem kell félni tőle. Egy idő után a krém hirtelen besűrűsödik, nagyon jól észlelhető. Ha van krémbe ereszthető ételhőmérő, akkor meg kell mérni a lázát:) és ha elérte a 80 fokot, le lehet venni. Nekem ilyesmim nincs, így szemmel megy a dolog. Ahogy besűrűsödik, leveszem és folytatom a kavarást. Ezen a ponton egyenesen át lehet tenni a szoba-hőmérsékletű mixerbe és hagyni, hogy az kavarja tovább amíg kihűl. Én kivittem a hideg balkonra és ott kavargattam, amíg lehűlt, közben beszélgettem az udvaron randalírozó kutyáimmal:)
Mikor lehűlt, bevittem és betettem a mixerbe, majd hozzáadtam a vajat és krémmé kevertem. Beleöntöttem a kihűlt tortaformába és betettem a hűtőbe.
Nagyon nagy sikere volt! Ez a darab maradt meg, de éjjel (!) rájárt a férjem és reggelre az üres tortaforma várt a kagylóban:)

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---