Csirke savanyú káposztaágyon (Κοτόπουλο με ξινό λάχανο)

Megvan már lassan egy hónapja a savanyú káposztám, de sehogy sem tudtam magam elszánni, valamit kezdjek vele. Kérdezgettem itt ott, ismerősöktől, ilyen olyan ígéretes hazai recepteket kaptam, de valahogy nem akaródzott nekiállni, mert mindegyik olyan, hogy csak egyedül ettem volna. Férjem eleve nem szereti, mert ezen a vidéken nem ismert, pedig az észak Görögországi vidékeken ismerik is, készítik is. Így végül egy régi görög recepthez nyúltam, mely hasonlít a mi erdélyi receptjeinkhez, de természetesen nem kell bele tejföl.
A recept egy 1989-s receptes könyvből való (1989 Ημερολόγιο με 209 παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και 365 φράσεις, επιμέλεια Λένα Σαββίδη, Ερμής, 1988).Hozzávalók – Υλικά
1½ kg csirke
1½ kg káposzta
¼ kg darált hús
½ csésze mazsola
½ csésze rizs
1 csésze olaj
1 hagyma
petrezselyem, bors
1½ κιλό κοτόπουλο
1½ κιλό λάχανο τουρσί
¼ κιλού κιμάς
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι
μαϊντανός, πιπέρι

Elkészítés:

Ugyan a recept azt javasolja, ne sózzuk a csirkét és mégis sóztam, borsoztam, ahogyan azt máskor is szoktam. Van már gyakorlatom a sóágyon való sütésben és tudom, hogy még akkor is éppen csak enyhén sós a hús, mikor vastag sóágyon sül meg a csirke.
Így hát a csirkét kívül sóztam, borsoztam és megtöltöttem a hasát a töltelékkel.
A töltelékhez felvágtam a hagymát apróra, dinszteltem, majd rázúdítottam a darált húst és addig forgattam, amíg mindenhol rendesen kifehéredett. Ekkor hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet (egy maréknyi) és a mazsolát, rizst, felöntöttem fél borospohárnyi vízzel, felforrás után lezártam a tüzet és langyosra hűtöttem a tölteléket. A hentesemnek nem szóltam, hogy a csirke töltve lesz, így olyan szépen meg volt pucolva, hogy alig maradt a feneke táján bőr, amit össze tudtam varrni:)

A káposztát kisebb csíkokra vágtam, majd az olívaolajon megforgattam és hagytam kicsit fője el a levét. Ha a káposztán sós, előtte mossuk át egy tál hideg vízben!


Miután a  káposzta elfőtte a levét és olaján maradt, betettem egy lábosba – egy akkora edény kell, hogy éppen a csirke beleférjen. Rátettem a csirkét, majd azon morfondíroztam, ha nincs lé, miben sül a csirke? Így tettem még a káposztára fél borospohárnyi levet. Tehát mikor az olajon megfuttatjuk, nem szabad a levét teljesen elfője. Bepakoltam a sütőbe, lefedtem és búcsút mondtam neki. 2 órát süldögélt, eleinte 250 fokon amíg jött az illata, utána 180 fokon.
Maradék krumplipürével és gyereknek rizzsel tálaltam. Nagyon finom, különleges volt, bátran főzhetem vendégeknek is!

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/