A Don Pacifico affér – Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά

Akárcsak ma, 1850 január 3-n kezdődik a Don Pacifico nemzetközi affér Athénban. Don Pacifico,  egy Gibraltári születésű zsidó, angol állampolgár, aki Portugál konzulként került Athénba. Abban az időben már nem működött konzulként, mivel többnyire kétes ügyletekbe keveredvén, nem végezte munkáját megfelelően és menesztették.
Athén, habár már szabad állam fővárosa, abban az időben a három nagyhatalom ellenőrzése alatt állt: Anglia, Franciaország, Oroszország.
Történt hogy 1847 Húsvétjakor Mayer de Rothschild bankár látogatott el hivatalos ügyekben Athénba. A görögöknél már akkor is az a szokás járta, ami ma is vidéken, hogy a húsvéti ünnepek alatt szimbolikusan elégetik Júdást. Mivel a görög kormány pénzt akart Rothschildtól szerezni és attól tartott, ez a színjáték Rothschild-t sérti, betiltotta a szimbolikus Júdáségetést.
Nem elég, hogy a többszáz éves hagyományt betiltották egy határozattal – a betiltás is már egy kedves gesztus volt Rothschild felé, kirendelték a rend őreit, hogy azt mindenhol be is tartassák a görögökkel. Nagy Pénteken, amikor pár fiatal, a rendelkezésre fittyet hányva, elégetett egy bábút, mely Júdást szimbolizálta, a rendőrök közbeléptek és elkezdték a tömeget üti-verni. A felmérgesedett tömeg meg volt róla győződve, hogy a zsidók a hibásak az egészért, így nekiment Don Pacifico házának ami az események közelében volt, betörtek  és alapos rongálásokat végeztek, összetörték a bútorokat, szétttépték a ruhákat, elégettek hivatalos papírokat, egyszóval vandalizálták a helyet. A görög rend őrei semmit nem tettek, hogy ezt megakadályozzák. Don Pacifico kártérítést követelt, jóval nagyobb összeget annál, amit a rongálásokért kapnia kellett volna. Már másnap Sir Edmund Lyons, az angol követ, megjelent a miniszterelnöknél és 886.736 drachma 57 centet követelt kártérítésként, összeg amitől majd elrobbant a görög miniszterelnök feje, hisz sokkal nagyobb volt mint a királyi palota és az összes állami épületek értéke egyben! Amikor a görög államfő azt kérte, Pacifico forduljon először a bírósághoz, hogy az meg tudja pontosan álapítani a kártérítés összegét, akkor Lyons azt válaszolta, hogy az angol birodalom nem ismeri el a görög igazságszolgáltatás szuverenitását amikor angol alattvalóról van szó!

Palmerston, aki abban az időben az angolok külügyminisztere volt, habár filhellén, azt a döntést hozta az üggyel kapcsolatban, hogy egy angol hajóhad-egységet küldjön Pireuszba és lezárja a kikötőt, követelvén a Pacifico-nak az angol bíróság által megállapított (!) eszméletlenül magas összeget!
A 14 hadihajó ágyúit a görög kikőtővárosnak célozva, követelte a Pacifico-nak járó kártérítést. Nevetséges dolog igaziból, ha logikusan belegondol valaki, de az angol birodalom akkor ezzel is fitogtathatta erejét.
A blokád nemzetközi konfliktust okozott Anglia, Franciaország és Oroszország között, mely a történelembe a Don Pacifico affér néven került be. A francia követ ideiglenesen elhagyta Londont és az egész ügy nagy sebet vágott Otto király reputációján is.
A blokád két hónapig tartott, addig, amíg a görög kormány végül engedett a zsarolásnak.

Palmerston cselekedeteit az üggyel kapcsolatban végül az angol Képviselőház újratárgyalta és egy memorandibilis debate után, június 17-n a Lordok Háza elítélte. Az ügy vége az lett, hogy június 29-n az angol politikus John Arthur Roebuck fellebezett Palmerston  érdekében, akit fel is mentettek. Emlékezetes marad Palmerston öt órás beszéde, melynek lényege, hogy az angol allatvalók hitét megerősítse az angol igazságszolgáltatás mindenhatóságában.

A görög kaland

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/